Linkovi

Balkanski region je predugo trpio, vrijeme je za njegov prijem u EU


Balkanski region je predugo trpio nestabilnost, vrijeme za njegov prijem u Evropsku uniju je odavno došlo, uvjerenje je generalnog sekretara NATO, Jaap de Hoop Scheffera, izrečeno danas nakon Stalnog savjeta NATO-Rusija, upriličenog tokom neformalnog susreta NATO ministara u Litvanskom gravnom gradu, Viljnusu.

U okviru tema kojim se danas bavio Savjet na visokom mjestu pažnje bila je situacija na Balkanu i, posebno, Kosovu, gdje je prepoznata potreba za sumiranjem postignutih standarda mdjunarodne zajednice, kako bi ove jeseni mogli započeti razgovori o kosovskoj budućnosti.

NATO zvaničnici su u Viljnusu naglasili da je, pored uključenja u angažman 18 hiljada vojnika KFOR-a, NATO aktivan i u okviru proširene Kontakt grupe, jer, kao naglašava portparol Alijanse, James Apaturai , "Sve što se dogadja na političkom planu odražava se na i na vojnom i obratno".

Šire, jedan od zaključaka današnjeg NATO-Ruskog skupa je i da od balkanskih lidera treba tražiti "najviše moguće standarde", kada je riječ o tretmanu manjina, poštovanju medjunarodnih obaveza, medju kojima je i puna saradnja sa Hagom, regionalna saradnja i gradnja povjerenja.

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer je nakon skupa prenio uvjerenje ministara da je očigledan napredak u saradnji država regiona sa Tribunalom- očigledan ali ne i dovoljan.

<da smo vidjeli i sada vidimo pozitivan razvoj prilika u regionu, medjutim, znate da glavna prepreka i dalje ostaju Mladić i Karadžić. Incidenti kakve smo vidjeli kod regruta iz Republike Srpske neće pomoći i riječ je o nesretnom incidentu, ali jasno je da region bilježi progres, rekao je Sceffer, obećavajući da će NATO ostati aktivno uključen u stabilizaciji prilika u regionu.

"Rusija, kao aktivan član Kontakt grupe će, zajedno sa NATO, pomoći u traženju odgovora na izazove u regionu", naglasio je nakon skupa Jaap de Hoop Scheffer.

XS
SM
MD
LG