Linkovi

D.Hays: Dayton treba uskladiti ukoliko BiH želi da se pridruži EU


Gosti na posebnoj tribini Glasa Amerike, u okviru panel diskusije ”Etničko pomirenje u post-konfliktnim društvima: Slučaj bivše Jugoslavije, bivši zamjenik Viskog predstavnika u BiH, ambasador Donald Hays i profesor istorije sa Univerziteta Purdue , Charles Ingrao, posebno su odgovorili na pitanje, koje je u ime Mreže Plus postavila naša pridružena TV stanice RTV Mostar: Da li je Daytonski sporazum preživio svoju korisnost. U isto vrijeme je ambasador Hays obrazložio svoje nedavne dosta pesimističke ocjene stanja u BiH.

D. HAYS: U osnovi Bosna i Hercegovina je na pragu tranzicije i treba joj jaka vlada na državnom nivou, koju ona još nema. Još uvijek izostaje dijalog medju stranama u tom smislu. Ja ne želim definirati šta je to snažna država, ali BiH treba državu koja zemlju može voditi u proces pridruživanja EU. I to nije ništa novo, ali dijaloga još nema.Taj dijalog se bazira na pomirenju, i fundamentalno na pojedinačnoj sigurnosti svake etničke grupe, a uz to postoji pitanje sigurnosti drugih koji nisu predstavljeni kroz te tri etničke grupe i koje tek treba da se riješava - tu mislim na one koji smatraju jugoslovenima, ili Bosancima, a ne Bošnjacima. Drugo, ekonomska situacija u BiH, koja se unaprijedjuje, ali ni blizu stepena koji je potreban. Porast je od 5, u odnosu na zahtijevanih 12 posto. Konačno, mislim da je vrijeme da politički lideri u BiH uvide potrebu neophodnosti rješavanja pitanja sigurnosti svake od tri etničke grupe, i mislim da je to jedino moguće kroz rasprave o Ustavu: dakle, kako tu sigurnost možemo ozakoniti kroz Ustav BiH. Ja se slažem sa vama da je Dayton dostigao tačku u kojoj mnoge stvari treba uskladiti ukoliko BiH želi da se pridruži EU.

C. INGRAO: Ja bih rekao da Dayton ne samo da je nadživio svoju korisnost, nego nije još ni primjenjen, i dok ne bude u cijelini primjenjen mislim da ga ne treba mijenjati. Još se mnogi nisu vratili domovima, više optuženika za ratne zločine su još uvijek na slobodi, zato bih rekao da još uvijek sprovodimo Dayton, i da proces nismo završili. Medjutim, jedna od stvari koju je Dayton jasno postavio jeste da bilo kakvu odluku treba donijeti koncenzusom, a ne nametanjem. Kada dostignemo tačku u kojoj je Dayton moguće mijenjati uzajamnim sporazumom, u smislu da svi ljudi krenu naprijed, možemo to učiniti. Dakle, složio bih se sa ambasadorom da Dayton nije bio savršen sporazum, ali je bio jedini mogući sporazum, kaže profesor Ingrao.

VOA: Zvanični je stav američke administracije, do sada više puta izražavan - cijelovita, nedjeljiva BiH, kojoj Sjedinjene Države daju punu podršku ulasku u evropsko-atlanske integracije, a da su Dayton i njegove promjene stvar koncenzusa unutar BiH.

XS
SM
MD
LG