Linkovi

Umjereno debeli duže žive!?


Zdravstveni rizci koji se povezuju s debljinom - možda baš i nisu tako veliki; u stvari, prema najnovijem istraživanju, to što imate koji kilogram viška, može vam omogućiti duži život.

Četiri milijuna Amerikanaca koji nose viška kilograma - ili funti, mjera za težinu koja se koristi u Sjedinjenim Državama, imaju priliku vidjeti brojeve koji su rezultat novoga istraživanja, a koji će mnogima od njih pružiti utjehu.

Naime, naučnici u Američkom Centru za kontrolu bolesti, kao i stručnjaci s Nacionalnog instituta za istraživanje raka, kažu da oni koji se smatraju umjereno debelim, ali svakako ne predebelim, možda imaju manju šansu da prerano umru, nego oni čija se težina generalno smatra normalnom.

Ipak, kažu ovi istraživači, moramo biti oprezni u ocjeni da je biti debeo - zapravo dobra stvar. Rezultati ovog istraživanja kažu da gotovo 26 hiljada osoba godišnje umre od pretjerane debljine.

Medjutim, ova cifra govori o manjem broju gojaznih u odnosu na službene vladine procjene od januara mjeseca, prema kojima 365 hiljada umire od velikog viška kilograma. Prema najnovijim brojevima, debljina kao uzork prerane smrti je pala s visokog drugog na umjereno 7. mjesto.

Ipak, kakve god da su cifre, one ne znače da borba protiv neprirodne debljine - barem u Americi - prestaje.

XS
SM
MD
LG