Linkovi

Condoleeza Rice u emisiji Eho Moskve


Državni sekretar Condoleezza Rice se danas u Kremlju susrela sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši, neposredno prije tog susreta, da Rusija može učiniti više na unapredjenju demokracije.

U intervjuu za Radio Eho Moskve, jedan od nekoliko preostalih neovisnih medija, Condoleezza Rice je dijelimično spomenula zabrinutost Sjedinjenih Država u vezi s pogoršanjem demokratskog razvoja u Rusiji. Gospodja Rice je , medjutim, samo na kratko spomenula veliku koncentraciju moći u rukama predsjednika, i potrebu za slobodnim medijima kao pomoć ljudima da zajedno odluče o svojoj budućnosti.

”Za dalje unapredjenje Američko-Ruskih odnosa i da bi Rusija dostigla svoj puni potencijal, potreban je domokratski razvoj, i ne bi trebalo biti toliko moći koncentrirano u predsjedništvu. Potrebni su neovisni mediji; izvanredno je da postoji Eho Moskve, no treba više neovisnih medija u Rusiji da bi ljudi mogli raspravljati i zajedno odlučiti demokratsku budućnost Rusije.“

Gospodja Rice je, takodjer, spomenenula Rusku suradnju sa Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama u nastojanjima da se Iran spriječi u pribavljanju nuklearnih kapaciteta. Washington, takodjer, prigovara Rusiji da nedovoljno radi na sprječavanju trgovine ljudima.

Sa svoje strane, ruski lideri već dugo se protive američkoj politici u Iraku i brinu oko navodnog američkog nastojanja da, kako kažu, okruže Rusiju uspostavljajući vojne baze u bivšim Sovjetskim republikama. Washington tvrdi da je takva zabrinutost bez osnova.

Nakon intervjua, Eho Moskve je pozvao slušatelje da glasaju da li Sjedinjene Države smatraju saveznikom ili neprijateljem. Rezultat je bio 54 naprema 46 u korist savezništva.


XS
SM
MD
LG