Linkovi

Joseph Ratzinger izabran za novog Papu


Novoizabrani papa Benedict 16 je uputio prvi blagoslov hiljadama okupljenih na trgu svetog Petra u Vatikanu, gradu Rimu i svijetu.

Na popodnevnom zasjedanju Konklave, 115 kardinala odlučilo je da će Joseph Ratzinger biti novi poglavar Rimokatoličke crkve. Bijeli dim se pojavio iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli, a zatim su se oglasila crkvena zvona.

78-mo godišnji papa u svom prvom obraćanju je sebe opisao kao poniznog radnika u božijem vinogradu. On je vjernike pozvao da ga se sjete u svojim molitvama i izrazio povjerenje da će ga Blažena djevica Marija podržati u njegovom radu na čelu Katoličke crkve.

Novi papa je rodjen u aprilu 1927, u Njemačkoj. Studirao je filozofiju i teologiju na Univerzitetu u Minhenu prije nego se zaredio u junu 1951. Bio je nabiskup u Minhenu od 1977. godine dok ga papa Ivan Pavao Drugi nije izabrao da vodi Kongregaciju za vjersku doktrinu, 1981. godine. 2002. godine je imenovan dekanom Koledža kardinala.

Novi papa je bio glavni zagovornik refomi na Drugom Vatikanskom Koncilu 1960-tih, ali je ostao čuvar striktnih dogmi Katoličke crkve. On je govorio protiv zaredjivanja žena i braka svećenika. On je, takodjer, odbacio homoseksualnost i brak izmedju istih spolova, i 2004. godine napisao pismo američkim biskupima kritizirajući političare koji podržavaju pravo na abortus i ubistvo iz milosrdja.

On je prvi papa, svećenik iz Njemačke, u posljednjih gotovo hiljadu godina.

XS
SM
MD
LG