Linkovi

Žene u Iraku izmedju gradjanske opcije i striktne primjene islamskih zakona


Poslanici nedavno izabranog privremenog parlamenta Iraka pripremaju se da počnu sa radom na novom ustavu. Za nacionalni parlament izabrani su predstavnici koji predstavljaju iračke političke, etničke i religijske grupe.

Razlike u mišljenjima prisutne su i među Iračankama koje drže 87 od ukupno 275 zastupničkih mjesta u državnoj skupštini. Neke od njih zagovaraju građansku opciju i zalažu se za veća prava žena. Druge, opet, žele da Irak primjenjuje striktni islamki zakon. Između ostalog, tim zakonom se dozvoljva muškarcu da ima pet žena i ograničavaju se prava žena na imovinu.

Shatha al-Musawi je članica koalicije političkih partija koja nosi naziv “Šiitski savez.“ Ona kaže da nije feministkinja i da ne želi počiniti iste greške koje su počinile žene na Zapadu. Po njenim riječima porodica treba da bude prioritet za iračke žene.

Ipak, sve Iračanke-šiitke ne misle isto. Azhar Ramadan Rahim, također zastupnica u državnom parlamentu, smatra da se pravila uspostavljena prije hiljadu i 400 godina ne mogu primjenjivati sada.

Na ovakav stav Shatha al-Musawi odgovara da “neke sekularno orijentirane žene imaju veoma negativan stav prema islamu i ne daju nam priliku da ih razuvjerimo. Sada, kada imamo priliku da o tome razgovaramo - kaže al-Musawi - možemo se naći negdje na sredini.”

Nema sumnje da će se rasprava oko prava žena u Iraku nastaviti i dalje. Predsjednik George W. Bush ističe da su “Iračani sačuvali duh za postizanju kompromisa unatoč više od tri decenije diktature.”

”Njima, Iračanima će ta spremnost biti potrebna u narednim sedmicama i mjesecima dok i dalje budu radili na izgradnji demokratije.“

Unapređenje prava žena i širenje slobode su u krajnjem slučaju neodvojivi”, kaže predsjednik Bush i dodaje: “Danas mi vidimo da žene zauzimaju mjesto koje zaslužuju u sistemima koji su nekada bili nevjerovatno zatvoreni i tlačiteljski. Iračanke trebaju imati vrlo bitnu ulogu u obnovi zemlje. One su dio budućnosti Iraka.”

XS
SM
MD
LG