Linkovi

To je za nas razočarenje


Posljednji incidenti na Manjači i u Bileći, zabilježeni tokom svečane zakletve vojnika u Republici Srpskoj, prijete da višestruko otežaju priključenje Bosne i Hercegovine programu Partnerstva za mir, i dalje, vojnom savezu, jasno je poručio predstavnik za medije Alijanse, James Aparturai.

"Ovo ni na koji način neće pomoći nastojanju Bosne i Hercegovine da se približi NATO. To je, jednostavno, za nas razočarenje. Bilo je toliko progresa u gradnji jedinstvene, funkcionalne držve u skadu sa euro-atlantskim standardima, i svi su radili zajedno, kao različite komponente jedne cjeline. Vojske mnogih država tako funkcionišu. Takav slučaj je ovdje u Belgiji, takav slučja je u mojoj zemlji, Kanadi, gdje provincije imaju snažnu vlast ali, ipak, svi rade zajedno. Bilo je zaista veliko razočarenje vidjeti da toliko ljudi, toliko mladih ljudi ne žele stati iza modela koji je jedini koji ima šanse za uspjeh i koji je jedini funcionalan u euro-atlantskoj zajednici.“

Zvaničnik vojnog saveza očekuje da će se i ministri NATO, na neformalnom skupu koji počinje sutra u Litvaniji, osvrnuti na incidente i u BiH: Ne bih bio iznenadjen ako ovo pitanje bude pomenuto na ministarskom sanstanku u Viljnusu. Neće biti formalnih zaključaka, i možda sam Viljnus neće biti pravi parametar medjunarodnog stava o ovom incidentu, ali poruka je da se nadamo da će vlasti u BiH biti u stanju da nastave sa progresom prema stvaranju istinski jedinstvenih oružanih snaga, lojalnih državi. To će , sigurno, naglasiti i mnistri, u dugoročnnom smislu, kada budu razgovarali o pitanju da li je zemlja postigla standarde koji će je približiti NATO i pridružiti Partnerstvu za mir, rekao je za Glas Amerike, predstavnik za medije NATO saveza, James Aparturai.

XS
SM
MD
LG