Linkovi

U.S. Institut za mir: Ako ne žele položiti zakletvu BiH, ne trebaju biti u vojsci


Direktor odjela za Balkan pri američkom Institutu za mir, Daniel Serwe, komentirao je za Glas Amerike incidente iz Bileće i Manjače. Gospodin Serwer izmedjuostaloga kaže:

Mora se razumjeti da nema razloga za postojanje bilo koje vojne snage u BiH ukoliko ta vojna snaga nije voljna da brani BiH. Gospodin Serwer nadalje smatra da to ne znači da je u pitanju državnost BiH, već da je u pitanju status bilo koje vojne snage koja ne može položiti zakletvu Bosni i Hercegovini, a to je ono što bi vojne snage BiH trebale uraditi: da štite BiH i da zastupaju i proširuju mirovne operacije.Bilo ko ko ne može položiti tu zakletvu, njemu zaista nije mjesto u vojsci.

Na pitanje da li to znači da Dayton, u ovoj fazi definitivno nije rješenje za BiH , gospodin Serwer odgovara:

Serwer: Dayton je bio priličito dobar do sada ali mislim da je jasno da ga je BiH prevazišla. Uz dužno poštovanje, Dejtonski sporazum je ostavio određeni prostor BiH da se razvija. Da li je Dejtonski Ustav i nadalje dobar za BiH, medjutim, nije pitanje o kojem treba odlučiti međunarodna zajednica, već građani BiH. Po tom pitanju se vode brojne diskusije i ja se nadam da će se one proširiti u vrijeme dok se približava deseta godišnjica Daytona. Moj lični stav je da Dejtonski Ustav nije dovoljan kako bi se BiH dovela u Evropu i da su potrebne neke revizije, ali sama BiH treba postići politički dogovor po tom pitanju.

Gospodin Serwer komentira riječi zapovjednika NATO- a u BiH Stevena Shooka da ovaj incident nije mogao doći u gore vrijeme, prije ovosedmičnog sastanka NATO-a u Viljnusu.

Serwer: Pretpostavljam da su ljudi koji su ovu uradili savršeno dobro znali da je ovo loš trenutak i da su svjesno pokuašli unazaditi BiH. Kod mene se javljaju sumnje u to da li BiH treba biti kažnjena za loše ponašanje vojnika u vojsci RS. Čini mi se da bi vojnici trebali biti ti koji će biti kažnjeni.Ako ta vojska ne može položiti zakletvu Bosni i Hercegovini, ne bi trebala ni postojati.

VOA: Evo i poruke gospodina Serwera liderstvu RS.

Serwer: Ono što očekujem od liderstva RS je isto ono što očekujem od liderstva Federacije BiH: da prepoznaju kolika je ovo katastrofa za njih same i da discipliniraju počinitelje, - za Glas Amerike kaže Daniel Serwer, direktor odjela za Balkan pri američkom Institutu za mir.

XS
SM
MD
LG