Linkovi

Slavni u borbi protiv siromaštva


Grupa slavnih se angažirala da govori o uzrocima siromaštva u svijetu. Istaknute zvijezde poput Brada Pitta i pjevača iz grupe U2, Bona, su otpočeli s reklamnom kampanjom u cilju borbe protiv siromaštva.

Brad Pitt: Bio sam tamo, tako da me savjest grize i na samu pomisao da okrenem leđa siromaštvu .

Brad Pitt je pomenuo siromaštvo koje je i sam vidio u Južnoj Africi. Sada je pokrenuta nova kampanja kojom se nastoje uključiti svi iz razvijenih zemalja svijeta.

Brad Pitt i druga velika imena Holivuda su se pridružila Bonovoj kampanji borbe protiv siromaštva i bolesti. Bono kaže da je cilj ove kampanje da se okupe poznate ličnosti koje će izvršiti pritisak na političare da održe svoju riječ u borbi protiv siromaštva.


Bono, pjevač grupe U2: Mi ne tražimo od njih novac već da pridruže svoj glas. U septembru 2000. god. Ujedinjeni narodi su pokrenuli kampanju kojom bi se siromaštvo u svijetu prepolovilo do 2015. god.

5 godina od pokretanja kampanje nisu primijećene nikakve promjene.

Pridružujući se Bonovoj kampanji, Ian Rowe sa MTV-ja kaže: Vidjeli smo ogromnu pomoć pruženu žrtvama tsunamija. Međutim, kako mnogi stručnjaci kažu, blagi oblik tsunamija se dešava skoro svakog mjeseca diljem Afrike i Azije.

Kada su se vođe 8 ekonomski najrazvijenijih država u svijetu susreli u julu, Bono je od njih zahtijevao da daju čvrsto obećanje da će raditi na smanjenju siromaštva u svijetu. U pokušaju da ova ideja zaživi, Bono računa na pritisak javnosti, i svakako slavnih.

XS
SM
MD
LG