Linkovi

Vinko Puljić medju kardinalima koji biraju papu


115 kardinala iz 52 zemlje započelo je u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu izbor novog pape. Najvise ih je iz Italije, ukupno 20, a u konklavi sudjeluje i 11 kardinala iz SAD, jedan iz Hrvatske - Josip Božanić, te jedan iz BiH - Vinko Puljić.

Medju Talijanima se ne skriva nada da, nakon 26 godina, na čelno mjesto više od 1 milijarde katolika svijeta, ponovo dodje Talijan, kako je bilo punih 455 godina, sve do pontifikata Karola Wojtyle. Pri tom se kao najizgledniji kandidati spominju kardinal iz Milana,Tettamanzi i kardinal iz Venecije, Angelo Scola.

Više je, medjutim, poznavatelja Vatikana koji smatraju da od europskih pretendenata na čelno mjesto Svete stolice imaju austrijski kardinal Christoph Schonborn, Nijemac Joseph Ratzinger te Belgijanac Gotfried Danneels.

Mnogi vjeruju da će odluka o budućem papi odraziti promjene kroz koje katolici prolaze u svijetu u cjelini - a to je da broj vjernika raste u Africi, Latinskoj Americi i Aziji dok se u Europi smanjuje. Zato se na istaknutom mjestu pretendenata nalazi 72-godišnji nigerijski kardinal, Francis Arinze.

Njegova dugogodišnja angažiranost na potencijalno najvažnijem pitanju Vatikana u budućnosti - medjureligijski odnosi u svijetu - čini afričkog kardinala vrlo jakim kandidatom.

Papa Ivan Pavao II započeo je proces izgradnje medjureligijskog dijaloga s muslimanima, Židovima, pravoslavcima - i to je proces koji u Vatikanu smatraju jednim od središnjih u budućnosti čovječanstva.

Opasnost od sekularizacije i sve aktivniji evangelički misionari u Latinskoj Americi stvaraju sve više posla za Vatikan na tom kontinentu. U tom se kontektsu i spominju dvojica latinoameričkih kardinala - Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, te brazilski kardinal Claudio Hummes - kao izgledni kandidati za položaj čelnika rimokatolika.

Medju velikim brojem faktora koji će utjecati na izbor jest i samo definiranje prioriteta Vatikana u slijedećem razdoblju. Jesu li to pobačaj, žene - svećenici, celibat, homoseksualni brakovi, ili su to problemi medjureligijskih odnosa i nova kretanja u islamskom svijetu.

Bijeli dim na Sikstinskoj kapeli i zvona bazilike Sv. Petra, koji će označiti da su kardinali izabrali novog katoličkog poglavara, mogao bi se pojaviti, odnosno čuti, već sutra, ali je veća vjerojatnost da će se to dogoditi za dva, tri dana, kažu poznavatelji vatikanskih prilika.


XS
SM
MD
LG