Linkovi

SAD, NATO i EU ukazuju da incident sa regrutima ukazuje na dublje probleme u RS


U zajedničkom, danas objavljenom saopćenju, viši predstavnici NATO-a, EU i Sjedinjenih Država incident u Bileći i na Manjači su nazvali indikacijom dubljih problema u Republici Srpskoj. U saopćenju se naglašava da u Republici Srpskoj moraju shvatiti da su entitet, a ne država, i da mogu postojati jedino kao dio BiH.

U subotu su regruti Vojske RS, polažući zakletvu u Bileći i na Manjači, u dijelu teksta u kojem se govori o očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, umjesto imena države koristili termin Republika Srpska.

Državna himna i tekst zakletve, dočekani su negodovanjem i zvižducima, a vojnici na kapama i odjeći nisu nosili obilježja BiH.

Ovo je, inače, trebalo biti prvo polaganje zakletve u skladu sa novim Zakonom o obrani BiH, koji je potvrdila i Narodna skupština RS u aprilu prošle godine, a koji podrazumijeva novi tekst zaklete i nošenje obilježja BiH.

NATO i OHR očekuju od ministra obrane RS Milovana Stankovića da im do srijede, 20. aprila, dostavi izvještaj o tome kako i zašto regruti VRS 16. aprila nisu položili zakletvu u skladu sa državnim zakonom i ko treba da snosi odgovornost zbog toga, izjavio je general Šuk.

Šuk ističe da ovaj protivzakoniti čin pokazuje da država nema efikasnu kontrolu nad oružanim snagama i da je sada, od samog događaja, još važnije kako će reagirati rukovodstvo BiH, a posebno RS.

Šuk je rekao da ga je odluka mladih regruta, veoma zabrinula i da se ovaj događaj nije mogao desiti u gorem trenutku, s obzirom na sastanak NATO-a u Viljnusu 20. i 21. aprila.

Prema njegovom mišljenju, nakon ovog događaja postoji još više razloga za ukidanje entitetskih ministarstava odbrane, što je i mandat Komisije za reformu odbrane.

General Šuk je dodao da se, u konsultacijama sa OHR-om, razmatraju i koraci koji bi mogli budu preduzeti ukoliko do srijede ne bude potpunog izvještaja. On smatra da je potrebno što prije organizovati novu ceremoniju polaganja zakletve.

Ministar obrane BiH subotnja dešavanja ocijenjuje kao ozbiljan incident. Istraga o ovom slučaju je pokrenuta. Vrši je ministarstvo obrane RS, a ako bude potrebno bit će uključeno i državno ministarstvo, kaže ministar Radovanović.

Prvi rezultati istrage bit će poznati već sutra, a u skadu s nalazima bit će preduzete odgovarajuće mjere. Ministar Radovanović je bliže, kako sam kaže, razmišljanju da oficiri nisu učestvovali u pripremi ovakve reakcije regruta, jer bi to dovelo do suspenzije ili gubitka posla. Ne misli da je zakletvu treba ponavljati, jer sam akt potpisivanja zakletve, smatra validnim. No, ukoliko se dođe do zaključka da sam čin treba ponoviti, minister neće imati ništa protiv toga.


XS
SM
MD
LG