Linkovi

Banja Luka: Reakcije na incident u Bileći


Ministarstvo odbrane Republike Srpske naložilo je entitetskom Generalštabu da ispita da li su tokom subotnjeg polaganja zakletve martovske generacije vojnih obveznika na Manjači i u Bileći, učinjeni bilo kakvi propusti te da se identifikuju, eventualno, odgovorna lica.

Ministar odbrane Vojske Republike Srpske, Milovan Stanković je danas potvrdio da će izvještaj o tome, pošto bude okončan, biti dostavljen ministru odbrane Bosne i Hercegovine. Sanković je izrazio žaljenje što je došlo do incidenta tokom ceremonije polaganja zakletve kada su mladi vojnici poručili da će braniti Republiku Srpsku, umjesto Bosne i Hercegovine kako je, zaista, pisalo u tekstu zakletve.

Ministar odbrane Republike Srpske je saopštio da je protokol ovih ceremonija bio pripremljen prema zakonu i pravilima službe, da su na mjestu događaja bile istaknute zastave Bosne i Hercgovine i Republike Srpske kao i da su intonirane državna i entitetska himna a pročitan je i tekst zakletve u skladu sa zakonom.

Činjenicu da su rodbina i prijatelji mladih vojnika izviždali himnu Bosne i Hercegovine, Stanković nije želio da komentariše ali je istakao da ovakva reagovanja predstavljaju poruku onima koji su uključeni u proces reforme odbrane da imaju u vidu specifičnosti Bosne i Hercegovine koja je sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

XS
SM
MD
LG