Linkovi

Nakon susreta Bush-Sharon...


Prilikom prvog od serije susreta sa liderima zemalja Srednjeg istoka, predsjednik George W. Bush se sastao sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom. Gospodin Bush je rekao da ostaje predan “viziji dvije demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti.”

”Gospodin Sharon i ja ponovo smo potvrdili našu opredijeljenost toj viziji i Mapi puta kao jedinom mogućem načinu da se ta vizija ostvari.“

Gospodin Bush je pohvalio premijera Sharona zbog njegove odluke da povuče osam hiljada izraelskih naseljenika iz Pojasa Gaze.

Istovremeno, dodao je gospodin Bush, Sjedinjene države se protive izraelskom planu da izgradi tri hiljade i pet stotina domova u Maaleh Adumunu na Zapadnoj obali.

”Izraelski premijer je donio veoma hrabru odluku o povlačenju iz Gaze. Sada se nadam, kako sam rekao i u svom saopštenju, da će Palestinci prihvatiti njegov prijedlog da se koordinira to povlačenje kako bi moglo otpočeti sa fazama neophodnim za uspostavljnje održive demokratije koja bi uvažavala težnje naroda….. Tu je Mapa puta, tu je proces i mi smo se složili oko njega. Dio tog procesa je i da nema daljnjeg naseljavnja. Ja sam izložio premijeru svoju zabrinutost od povlačenja bilo kakvog poteza od strane Izraela koji je u suprotnosti sa obavezama utvrdjenih Mapom puta ili bi mogao prejudicirati konačne pregovore. Zbog toga bi Izrael trebalo da ukloni sve neovlaštene kontrolne punktove i ispuni obaveze navedene iz Mape puta kada je riječ o naseljavanju na Zapadnoj obali.“

Gospodin Bush je rekao da sa svoje strane Paletinci moraju poboljšati mjere sigurnosti i obustaviti terorističke napade protiv Izraela.

”Uspostavljanje stvarne sigurnosti za Izraelce i Palestince zahtijeva momentalne, snažne i efektivne napore u borbi protiv terorizma u svim njegovim formama.“

“Većina Palestinca”, dodao je predsjednik Bush “želi da živi u miru, žele nadu, žele priliku da zarade za život i žele da školuju svoju djecu u miru. Sada im pruža se prilika da pokušaju ostvariti tu viziju.”

XS
SM
MD
LG