Linkovi

Šta BiH može očekivati na susretu NATO- u Viljnusu?


Pred NATO susrete, kakav je i onaj što će se održati 20. i 21. ovog mjeseca u Viljnusu, aktuelizira se činjenica da je BiH neposredno pred članstvom u Partnerstvu za mir što bi trebalo značiti samo predvorje punopravnom članstvu u vojnoj alijansi. Medjutim, kako je to bio slučaj i sa nekoliko sličnih NATO okupljanja, Sarajevo se može nadati tek podsjećanju na neispunjene obaveze.

Šta BiH treba očekivati od neformalnog sastanka NATO ministara u Viljnusu, naredne sedmice? U najkraćem, podršku progresu u suradnji sa Hagom i posjećanje, za sve one koji očekuju približavanje Partnerstvu za mir, da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek van domašaja pravde.

James Apaturai, glasnogovornik NATO-a: To je ključna politička prepreka i ta prepreka neće nestati tek tako - u širem smislu, puna suradnja sa Hagom ostaje veoma, veoma važan preduvjet za članstvo u Partnerstvu za mir. Taj uvijet, taj standard još uvijek nije postignut.

Zamoljen da da komentar na izjavu ministra pravde Srbije, Zoran Stojković, koji je, poput ranije ministra unutrašnjih poslova RS, Darka Matijaševića, izjavio da se Karadžić i Mladić ne nalaze na njihovoj teritoriji, Apaturai kaže: Znam za te izjave i slične izjave smo do sada vidjeli više puta. Gospodja Del Ponte i Haški sud su jasni u tvrdnjama gdje se kriju optuženi. Oni su takodje vrlo jasni i kada govore o onima koji pomažu Karadžiću i Mladiću u bijegu. Vjerujem da postoji široka medjunarodna saglasnost i oko toga da postoje oni u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini koji im pomažu da izbjegnu pravdu. Može se preduzeti, treba se preduzeti više konkretnih akcija, kako bi ovi bjegunci završili u Hagu.


XS
SM
MD
LG