Linkovi

Širenje demokracije u Evropi ključni prioritet američke vanjske politike


Visoko rangirani američki zvaničnik Daniel Fried, kojeg je administracija predsjednika Busha nominirala za novog pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, je izjavio da je širenje demokracije u Evropi ključni prioritet američke vanjske politike. On je to izjavio na jučerašnjem saslušanju o potvrđivanju njegove nominacije pred senatskim odborom za vanjske odnose. Izvještava Ivana Kuhar.

Daniel Fried sebe naziva čovjekom koji u velikoj mjeri vjeruje u transformacijsku moć slobode. Rekavši da sloboda može uspjeti bilo gdje, on je priznao da su u nekim slučajevima potrebne generacije kako bi se razvilo istinski demokratsko društvo. Gospodin Fried je rekao da Sjedinjene države trebaju pokazati poniznost i surađivati s ostalim zemljama, osobito evropskim saveznicima, kako bi promovirale demokraciju. Ambasador Fried je također rekao da podržava integraciju Balkana u Evropsku uniju, ali je naglasio da balkanske zemlje moraju ispuniti, kako je rekao, evropske kriterije.

”Uskoro ćemo morati pronaći rješenje kojim će se donijeti dugoročna stabilnost i sloboda zapadnom Balkanu, uključujući i nuđenje evropske budućnosti za sve zemlje i narode tog regiona, kada budu spremni da urade težak posao koji je za to potreban.“

Gospodin Fried je također rekao da se NATO savez treba ojačati, kao i partnerstvo između Sjedinjenih država i Evropske unije, te da oni zajednički trebaju raditi kako bi se osigurao uspjeh demokracije u Ukrajini, Gruziji, Bjelorusiji, Kavkazu i centralnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG