Linkovi

D. Čavić: BiH, bez Republike Srpske neće moći da postoji


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić i ministar inostranih poslova BiH, Mladen Ivanić izrazili su danas u Banjaluci protivljenje promjeni Dejtonskog sporazuma što je jučerašnjom rezolucijom preporučio Evropski parlament.

Ustavni poredak Bosne i Hercegovine mogu mijenjati samo oni koji žive u ovoj zemlji a u Republici Srpskoj ne postoji nijedan politički autoritet koji bi bio spreman da poništi ovaj entitet. Izjavio je ovo danas u Bnjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić reagujući na jučerašnju rezoluciju Evropskog parlamenta o potrebi revizije Dejtonskog sporazuma.

»Sve te rezolucije padaju pred činjenicama da Dejtonski mirovni sporazum nisu pravili oni koji su kreirali rezolucije. Mislim, da su te sve inicijative politički motivisane i poltički instruisane. Imam osjećaj da mnogi žele da se iz ove zemlje nastavi kontinuitet loših vijesti iako je davno prestalo vrijeme za loše vijesti. Dejtonski mirovni sporazum je najuspješniji mirovni sporazum u istoriji 20.vijeka u sukobima unutar jedne zemlje. Zašto mijenjati ono što je uspješno? Bosna i Hercegovina, bez Republike Srpske neće moći da postoji.«

Ministar inostranih poslova BiH, Mladen Ivanić je sličnog mišljenja podsjećajući da je zaključak Vijeća za implementaciju mira u BiH da je Republika Srpska trajna kategorija.

»Evropski parlament može iznijeti svoj stav i mi ga trebamo čuti ali to ne znači da ono što Evropski parlament kaže treba biti i realizovano i prihvaćeno. Pogotovo ne u obliku na koji se to tumači u našoj javnosti. Promjena Dejtonskog sporazuma može ići u različitim pravcima. Ona nije samo u jednom pravcu, onom koji se govori a to je, možda, zamisao nekih partija samo oko ukidanja entiteta.«

I mnogi drugi zvaničnici u Republici Srpskoj su danas izrazili rezerve ili protivljenje prema jučerašnjoj rezoluciji Evropskog parlamenta o potrebi revizije Dejtonskog sporazuma.


XS
SM
MD
LG