Linkovi

Hoće li se u Californiji legalizirati pomoć pri samoubistvu?


Na zapadnoj obali Amerike, jedan zakonski prijedlog je ovih dana privukao pažnju. Naime, članovi državnog parlamenta u Californiji razmatraju prijedlog zakona kojim bi se legalizovala pomoć pri samoubistvu.

Član državnog parlamenta, Lloyd Levine, demokrata iz Van Nuysa (izgovara se Van-Ni-a) u Californiji kaže da je ideju za takav zakon dobio gledajući umiranje svoje bake. Tokom debate nekoliko ljudi je izašlo pred zgradu parlamenta u znak podrške zakonu kojeg podržava i poslanica Patty Berg, demokrata iz Eureke u Califroniji.

Prema njihovom prijedlogu pomoć pacijentu da izvrši samoubistvo biće legalna, jedino ograničenje pri tome je da pacijent sam treba da uzme odgovarajuće medikamente koji neće biti prepisani od strane doktora.

Naravno da takav prijedlog zakona ima i protivnike, uključujući liječnike koji kažu da bi takvim zakonom pacijenti bili zanemareni. Grupe koje predstavljaju trajno hendikepirane ljude se takodjer protive, ističući da osoba može biti pogrešno dijagnosticirana, ili trenutno biti u depresiji.

Protivnici ističu da ljudima ne treba dati pravo da zauzmu Božije mjesto.

Medjutim, istraživanja javnosti pokazuju da 70 posto gradjana Califorenije podržava takav zakon, dok oponenti kažu da će protivnika biti više kada više saznaju o tom zakonu.

U medjuvremenu je prijedlog zakona prošao odgovarajući komitet glasanjem pet naprema 4, ali je pred njim dug put dok dodje pred Terminatora, nekadašnjeg glumca - sada guvernera Californije Arnolda Schwarcenegera da ga svojim podpisom pretvori u Zakon.


XS
SM
MD
LG