Linkovi

Advokati ”Alžirske grupe“ tuže američku federalnu vladu


Advokati šestorice uhapšenih u BiH i zatočenih u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi tuže američku federalnu vladu zbog navodnog zlostavljana zatočenih.

Jučer su advokati šetorice iz takozvane Alžirske grupe, uhapšene u BiH, te izručene Sjedinjenim Državama po optužbama za terorizam, zatražili od suda u Bostonu da naredi Ministarstvu pravosudja i Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Država da dostave informacije koje će, kako tvrde dokazati njihove tvrdnje. U svojoj tužbi advokati tvrde da je jedan od šestorice zatočenih, Mustafa Ait Idir, inače rodom iz Alžira, teško pretučen od strane pripadnika američkih snaga koji su kasnije njegovu glavu stavljali u toalet, puštajući vodu toliko dugo da je on mislio da će se ugušiti.

Glasnogovornik Pentagona, major Michael Shavers, je tim povodom rekao da Ministarstvo odbrane još nije primilo pritužbu, ali da propisi Sjedinjenih Država zabranjuju mučenja. On je, takodjer, dodao da uputstvo za trening pripadnika al-Qaide, takodjer, preporučuje korištenje lažnih optužbi.

XS
SM
MD
LG