Linkovi

DNK analizom do dijete


Brojne kompanije u Americi navode da vam jednostavan test pljuvačke može reći na koji način da jedete kako bi produžili život. Izvjestan broj kompanija nude genetičke testove koji mogu predvidjeti da li se neko suočava s povećanim rizikom dobijanja raka, dijabetesa ili drugih bolesti. Kompanije nakon toga predlažu izmjenu životnog stila i načina ishrane kako bi se ti rizici smanjili.

Andrew Betterman je tražio način kako da živi duži i zdraviji život. On se sada okreće testiranju vlastite DNK.

”U pamfletu se navodi da će vam reći o vašem kardiovaskularnom zdravlju, o zdravlju kostiju, kaže on.“

Uz opremu koju je naručio poštom, on uzima svoj genetički primjerak i šalje ga u laboratoriju u Seattlu. Kompjuter tada traži varijacije ili izmjene određenih 19 gena.

”Ako imate te varijacije, možete učiniti izmjene u vašim trenutnim životnim i navikama ishrane, kaže Christine Ashcraft, iz korporacije Gelex.“

Takav test može koštati i $400. Većina stručnjaka za ishranu međutim kažu da je to gubljenje novca.

Mi jednostavno ne znamo dovoljno kako bi efikasno koristili takve vrste testova, kaže doktor Steven Zeisel s univerziteta u sjevernoj Karolini.

Kritičari kažu da taj test može umiriti ljude, ali da ne čini ništa za njihovo zdravlje, te da analiziranje 19 od preko 20 hiljada gena nije ni približno dovoljno da se utvrdi ko ima povećan rizik od određenih bolesti.

Veoma je naivno fokusirati se na samo nekoliko izabranih gena za bilo koju bolest. Znamo da postoji mnogo više genetskih faktora za svaku kompleksnu bolest, kaže profesor Jim Fleet s univerziteta Purdue.

Većina istražitelja kaže da ljudi ipak ne bi trebali uzimati takvu vrstu testova i da bi jednostavno trebali raditi ono što već znaju, a to je zdrava i umjerena ishrana.


XS
SM
MD
LG