Linkovi

Serija eksplozija uzdrmala Bagdad


Serija eksplozija je uzdrmala irački glavni grad, upravo u vrijeme kada se u posjeti nalazio jedan od visokih američkih zvaničnika. Pomoćnik državnog sekretara Robert Zoellick je, medjutim, posjetio drugi kraj Iraka, područje bivšeg pobunjeničkog uporišta Falluje . Kasnije se on treba sastati sa novim iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem i premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem.

U medjuvremenu, u blizini Kirkuka je poginulo 9 iračkih policajaca prilikom demontiranja jedne bombe. U Bagdadu je najmanje pet osoba ranjeno u nizu odvojenih eksplozija. Tv stanica Al-Jazeera je objavila snimak za koji je rečeno da predstavlja američkog civila Jefferya Akea koji takodje radi pod ugovorom, kojeg su pobunjenici juče oteli u okolini Bagdada.

Video snimak pokazuje čovjeka koji traži da američki zvaničnici otvore dijalog sa pobunjenicima - kako bi njegov život bio poštedjen.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je saopćila da su se američke snage svim silama fokusirale na puštanje na slobodu Jeffry-ja Akea i da su u kontaktu sa Iračanima i ostalima kako bi se on oslobodio.

XS
SM
MD
LG