Linkovi

SAD optužile trojicu britanskih državljana za treorizam


SAD su optužile trojicu ljudi koji su se bavili obilaskom i pretraživanjem financijskih institucija u New Yorku, New Jerseyju i Washingtonu u cilju vršenja priprema za mogući teroristički napad. Za Glas Amerike, Viktoria Cavaliere izvještava o uhićenju koje se odigralo u Velikoj Britaniji.

Pomoćni tužitelj, James Comey, je izjavio da su sva trojica optuženih britanski državljani.

”Optužnica od 4 tačke je juče podignuta protiv tri britanska građanina. U optužnici se spominju Dhiren Barot, Nadeem Tarmohamed i Qaisar Shaffi. Optuženi su za urotu u pripremanju terorističkog čina protiv Sjedinjenih Država. U optužnici je navedeno da su njih trojica ušli u Ameriku 2001. i 2002. god. radi pretraživanja sjedišta Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu, financijskog centra Prudential, tj. njegovih prostorija i za domaće i za međunarodne poslove sa sjedištem u Newarku, u državi New Jersey, zatim Njujorške berze i Centara pod nazivom Citigroup Centers u New Yorku.“

U augustu 2004. američki zvaničnici su podigli stepen pripravnosti u ovim zgradama i oko njih , pozivajući se na uvjerljive dokaze da se radi o vršenju terorističkih priprema za napad. Prema istom izvoru, grupa je bila povezana s Al Qaidom.

8 mjeseci nakon toga, američki zvaničnici su iznijeli više detalja o izvršenom pretraživanju.

Optužnica tereti ovu trojicu za urotu u korištenju oružja za masovno uništenje, urotu u podržavanju terorističkih akcija, urotu u zataškivanju podrške koju su pružali teroristima i urotu s ciljem uništenja i rušenja objekata koji se koriste za međunarodnu trgovinu.

Vlasti kažu da su trojica optuženih napustili Ameriku nakon izvršenog obilaska zgrada. Britanske vlasti su ih uhitile u augustu 2004. nakon izvršenog pretresa zbog sumnje da se bave terorističkim aktivnostima, prilikom čega su pronađeni dokazi o izvršenom pretraživanju zgrada u Americi.

Njih trojica su trenutno u pritvoru u Britaniji i protiv njih se vodi posebna istraga protiv terorističkih djela. Washington traži njihovu ekstradikciju nakon okončanja suđenja u Britaniji, kaže gospodin Comey.

XS
SM
MD
LG