Linkovi

Ljubomir Beara ponovo izjavio da nije kriv za zločin u Srebrenici


Nekadašnji prvi čovjek sigurnosti Glavnog štaba VRS, Ljubomir Beara, izjasnio se danas da nije kriv ni po novoj, izmjenjenoj optužnici za učešće u genocidu u Srebrenici.

U isto vrijeme, u drugoj haškoj sudnici, bivši oficir sigurnosti Zvorničke brigade, Milorad Trbić, iskoristio pravo naknadnog izjašnjavanja o krivnji i odložio svoje izjašnjavanje o navodima optužnice za 30 dana. Haški tužitelji ga terete za ubistva počinjena u srebreničkoj enklavi, jula 1995. godine.

Kao i na prvom istupanju pred Tribunalom, u oktobru prošle godine, Beara se jutros izjasnio da nije kriv ni po novim tačkama optužnice, kojima se tereti za udruživanje radi činjenja genocida, kao i za prinudni transfer hiljada zarobljenih Bošnjaka srebreničke enklave.

Nakon sto je prošle sedmice prebačen u haški pritvor, nekadašnji oficir sigurnosti Zvorničke brigade, Milorad Trbić, odložio je jutros izjašnjavanje o krivnji za 30 dana. On se tereti za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u "organizaciji zatočavanja i ubistva hiljada bošnjačkih muškaraca koji su transportovani kroz zonu odgovornosti njegove brigade izmedu 13. i 17. jula 1995. godine."

Osim Beare i Trbića, za slične zločine terete se još četvorica bivših pripadnika snaga bosanskih Sba, od kojih su trojica, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin, već u pritvoru Tribunala, dok je dolazak četvrtog, Vujadina Popovića, najavljen 14. aprila.

XS
SM
MD
LG