Linkovi

Mirne demonstracije na godišnjicu svrgavanja Saddama Husseina


Mirnim demonstracijama na hiljade Iračana obilježilo je drugu godišnjicu svrgavanja sa vlasti Saddama Husseina. Na ulicama Bagdada i na trgu Firdos, na kojem su u aprilu mjesecu 2003. godine američke i iračke snage oborile ogromnu statuu bivšeg iračkog diktatora, demonstranti u tražili što skorije suđenje Saddamu Husseinu i povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Neki od dmonstranata su skandirali: “da za islam. i ”ne za Ameriku ili Saddama.“

Amer Shihab, student iz grada Kuta na jugu Iraka rekao je jednom novinaru da “Irak sada ima dovoljno sposobnih snaga koje mogu same obezbijediti sigurnost.”

Ali Jalal Talabani, novi irački predsjednik, smatra, međutim, da su američke i ostale snage koalicije još uvijek potrebne da pomognu održavanju sigurnosti.

”Po mom mišljenju u roku od dvije godine mi možemo osigurati bezbjednost vlastitim snagama, ali ćemo i tada ostati u punoj koordinaciji i stalnim konsultacijama sa američkim prijateljima koji su došli da bi oslobodili našu zemlju.“

Predsjednik Iraka ističe da je nova iračka vlada otvorena za suradnju sa svim etničkim i vjerskim grupama.

”Borba za demokratski Irak mora biti zasnovana na potpunoj jednakosti za sve Iračane. Kurdi su značajan dio iračkog naroda. Naravno, oni imaju pravo da dobiju položaj kakav zaslužuju. U novom, demokratskom Iraku neće biti diskriminacije i ugnjetavanja na vjerskoj osnovi.“

I predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je ocijenio da je “irački narod pokazao predanost demokratiji i opredjeljenost za jedan novi Irak.”

XS
SM
MD
LG