Linkovi

Nova medicinska tehnika otkriva tajne mozga


Nova tehnika u Americi za skeniranja mozga može razotkriti misteriju ljudskog ponašanja. Istraživači sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju, CalTech, vjeruju da će napredak na neuroistraživačkom polju biti ključ za upoznavanje sila koje se kriju iza kompleksnih ljudskih emocija, kao što su povjerenje, želja, uzbuđenje i strah.
Rezonantni magnetski skener slike sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju je odveo naučnike na pionirski put kroz ljudski mozak. Naučnici koriste podatke dobijene snimanjem mozga uz pomoć skenera s visokom rezolucijom slike , za istraživanje misterije donošenja odluka i ljudskog ponašanja.

Skener je zapravo cilindrični magnet gigantske veličine, sličan uređajima sa magnetskom rezonancijom koji ljekari koriste za otkrivanje tumora. Razlika je u tome što ovaj skener ima dodatnu mogućnost da prikaže promjene moždanih aktivnosti dok se dešavaju.

U snažnom magnetskom polju uz pomoć finih elektromagnetnih signala prati se krv koja teče unutar mozga. Za vrijeme skeniranja osobi se pokazuju slike i ona se podvragava mentalnim vježbama. Istraživači prate njihove reakcije koje se dešavaju u različitim dijelovima mozga. Podaci ukazuju na to da određene slike stimuliraju moždano područje koje je uključeno u proces donošenja odluka.

Colin Camerer kaže da njihovo dosadašnje istraživanje povlači dalje analize koje izgleda ukazuju na povezanost između krvotoka i moždanih aktivnosti.

Camerer: Pretpostavka da je krvotok u mozgu neophodan i da je na neki način povezan sa stvarnom funkcijom mozga koja se sastoji u odašiljanju neurona i sinaptičkom transmitovanju. Nekoliko ljudi su pažljivo istražili ovaj problem i zaključili da je krvotok izgleda povezan s podacima koji dolaze do nervnog sistema.

U istraživanju doktora Camerera, simultano su snimali par mozgova dok su osobe na kojim se istraživanje vršilo bile uključene u igru koja je stvorena s ciljem da se poveća nivo povjerenja.

Rezultati, kažu istraživači, nude vizuelne znakove koji ukazuju na da biohemijske aktivnosti, memorija i emocije uslovljavaju jedna drugu.

Dr. Camerer je ekonomista i nada se da će se uz pomoć medicinske, neurološke i nauke koja se bavi istraživanjem ponašanja putem istraživanja mozga uz pomoć skenera s visokom magnetnom rezolucijom doći do ogromnog napretka i u drugim disciplinama, uključujući i onu kojom se on bavi.

Camerer: Ekonomsko ponašanje znači da mozak funkcionira i sarađuje s drugim mozgovima, vjerovatno putem kompleksnog skupa pravila odnosno onog što zovemo bankarskim i pravnim institucijama. Ali sve se odigrava u mozgu. Uz biološku bazu možda bi se došlo do unifikacije između društvenih, bioloških i prirodnih nauka.

I dok se istraživači sa Instituta Cal Tech bave raslojavanjem mozga, rezultati njhovog istraživanja se pojavljuju kao nova svijetla tačka za nauku. Ali, i oni priznaju, ima još dosta nepoznatog što moraju ispitati prilikom istraživanja ljudskog mozga i ponašanja.

XS
SM
MD
LG