Linkovi

Paddy Ashdown u Banjaluci razgovarao o reformi policije


Reforma policijskih snaga u BiH, bila je osnovna tema današnjeg razgovora visokog predstavnika međunarodne zajednice, Paddya Ashdowna sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem. Ashdown se u Banjaluci sastao i sa predstavnicima pojedinih političkih stranaka.

Iako, dok se ne uhapse Radovan Karadžić i Ratko Mladić saradnja sa Haškim tribunalom neće biti okončana, ovo pitanje vjerovatno više neće predstavljati prepeku priližavaja Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji. Međutim, posljednja prepreka evroatlanskim integracijama je reforma policijskih snaga, izjavio je danas u Banjaluci, visoki predstavnik međunarodne zajednice za B i H, Paddy Ashdown naglašavajući da je u tom smislu neophodno ispuniti tri principa Evropske Unije.

»Za dva principa, nemiješanje politike u rad policije i strateška kompetencija za rad policije na državnom nivou su vidljiva rješenja a najteža je odluka o mapama, odnosno podjeli policijskih oblasti. Međutim i taj princip mora biti ispoštovan i stim u vezi od 24. do 28.aprila će biti održani pregovori o ovom pitanju,« naglasio je Ashdown. Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je naglasio da je pitanje podjela nadležnosti policije po oblastima sporno.

»Evropska Unija nije odredila karte. Karte su sastavni dio Martensovog prijedloga. Republika Srpska je napravila potpunu rezervu prema rješenjima iz Martensovog prijedloga, posebno kada su u pitanju podjele na regije.«

Dragan Čavić je, ipak, izrazio uvjerenje da će biti postignut dogovor o ovom pitanju u skladu sa evropskim standardima koji će odgovarati i entitetima i konstitutivnim narodima u BiH. Paddy Ashdown i Dragan Čavić su pozdravili vijest da je Srbija i Crna Gora juče dobila pozitivnu ocjenu po studiji izvodljivosti Evropske Unije.

XS
SM
MD
LG