Linkovi

Fondacija Billa Clintona za pomoć oboljelim od AIDS-a


Bivši američki predsjednik Bill Clinton je u ponedjeljak rekao da će njujorška fondacija pod nazivom AIDS Initiative do kraja ove godine omogućiti tretman za 10.000 djece u oko 10 zemalja, što je 2 puta više u odnosu na prošlu godinu.

Program će obuhvatiti pomoć djeci iz zemalja u razvoju, tako da će se pružiti zaraženim i oboljelim od SIDE ne samo u Brazilu i na Tajlandu, već proširiti i na Kinu, Dominikansku Republiku i Lesoto, a do kraja godine i na Ruandu, zatim na druga seoska područja Afrike, poput Mozambika i Tanzanije.

”Da bismo ubrzano krenuli s tretmanom djece, naša fondacija je izradila programe za djecu iz najmanje 10 zemalja, obuku za zdravstvene radnike, nabavku lijekova i medicinska ispitivanja, te obavlja pregovore za znatno smanjenje cijene lijekova. Zahvaljujući našim naporima, udvostručen je broj djece kojim će se pružiti pomoć, a u saradnji sa UNICEF-om i drugim organizacijama, radit ćemo i ne proširivanju programa u 2006. godini, kada će, nadamo se, programom biti obuhvaćeno 60.000 djece. Svijet ne može više okretati leđa ovoj djeci. Moramo se potruditi da spriječimo prenošenje bolesti s majke na dijete i na tome radimo zajedno s drugima, ali ne možemo dići ruke od onih koji već imaju virsu SIDE i koji će se i dalje rađati s njim.“

U saradnji s vladama pojedinih zemalja, fondacija Billa Clintona radi na pružanju tehničke pomoći i mobiliziranju ljudskih i financijskih resursa. Također omogućava nabavku lijekova protiv SIDE i dijagnostička sredstva koja su 50-90% ispod tržišne cijene. Trenutno oko 40 zemalja nabavljaju lijekove i medicinska sredstva u skladu s ugovorom koji imaju s Fondacijom Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG