Linkovi

BiH bi uskoro mogla ispuniti uvjete na putu pridruživanja EU


Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić podnio je danas Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Inoframciju o realizaciji Studije izvodljivosti i ocijenio da bi preostali uvjeti za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju mogli biti ispunjeni do početka maja.

Ako BiH krajem maja dobije saglasnost za otpočinjanje pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, pregovori mogu početi na jesen, a do kraja mandata ove vlasti mogao bi biti potpisan, tvrdi Terzić.

Gospodin Trzić je informirao zastupnike da je 5. aprila dobio pismo evropskog komesara za proširenje, Olija Rena u kojem su prvi put precizno opisani preostali uvjeti iz Studije izvodljivosti koje BiH treba da ispuni.

Tri uvjeta imaju specifičnu političku težinu, a to su usvajanje zakona o ombudsmanima za ljudska prava BiH, zakona o javnom RTV sistemu i akcionog plana za refomu policijske strukture.

Objavio je da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun najavio da će 26, 27. i 28. aprila biti održani sastanci na kojima bi trebalo da bude postignut konsenzus unutar BiH o reformi policije.

Kad je riječ o suradnji sa haškim Tribunalom, Terzić je izjavio da će stav Evropske komisije o ovom pitanju, uveliko odgovarati stavu ministara inozemnih poslova NATO pakta, koji će se sastati 20. i 21. aprila u Vilnusu i na kome bi, prema Terzićevim informacijama, BiH mogla dobiti pozitivnu ocjenu.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown sutra će u Banjoj Luci, također razgovarati o Studiji izvodljivosti, najviše o saradnji sa Haškim tribunalom i reformi policije. VP će istaći da je do sada učinjen značajan napredak u privođenju optuženih za ratne zločine, ali i da svi optuženi, uključujući Radovana Karadźića i Ratka Mladića, moraju biti privedeni bez odlaganja.

XS
SM
MD
LG