Linkovi

Sumnjivo ponašanje ispred zgrade američkog Kongresa


Policija u Washingtonu, je jučer pritvorila čovjeka koji se sumnjivo ponašao ispred zgrade američkog Kongresa. Kako nam iz Glasa Amerike javlja Omer Vatrić, čovjek je zahtijevao da razgovara sa predsjednikom Bushom.

Lokalna policija je čovjeka identificirala jedino kao 33-godišnjeg Kineza koji je nedavno ušao u Sjedinjene Države. On je optužen za izazivanje zbrke. Čovjek je stajao izmedju dvije ručne tašne sa zapadne strane zgrade Kongresa i zahtijevao da razgovara sa predsjednikom Bushom.

Ovo je u Washingtonu, inače, vrijeme cvijetanja japanskih trešanja, koje privlači na hiljade turista iz Amerike i svijeta, i grad je prepun posjetilaca koji neizostavno dolaze i pred zgradu Kongresa, koja je nakon 11. septembra izuzetnio dobro čuvana.

Vidjevši sumnjivo ponašanje osobe ispred zgrade, policija je evakuirala zapadnu stranu Kongresa, plašeći se moguće eksplozije, zatim su dobro nauružani policajci lagano prišli čovjeku, koji nije pružio nikakav otpor kada su ga policajci zgrabili za ruke i odmakli ga od njegovih torbi.

Uskoro se pokazalo da je jedna od torbi bezopasna, dok je druga, kako su zvaničnici saopćili, sadržavala materijal koji je izgledao kao eksploziv. Torba je razbijena takozvanim vodenim topom, i nakon toga je ustanovljeno da je u njoj bio samo CD player.

Na drugoj strani Sjedinjenih Država, pažnju Tajne službe, dakle one koja je zadužena da čuva predsjednika, privukla je jedna izložba.

Riječ je o izložbi pod nazivom - Osovina zla: Tajna istorija grijeha koja je postavljena na Columbija Collegu u Chicagu. Upravitelj, Michael Hernandez de Luna je od umjetnika zatražio da pokažu kako shvataju zlo u svijetu. Svi radovi, koje su uradili 47 profesionalnih umjetnika širom svijeta, napravljeni su u obliku poštanskih maraka.

Exponat koji je privukao pažnju Tajne službe da pošalje svoje agente na izložbu u Chicago zove se Domovinski zakon, a uradio ga je umjetnik iz Chicaga, Al Brandtner. Na njemu se pokazuje pištolj usmjeren u glavu predsjednika Busha. Organizatori kažu da su agenti uslikali izloženi rad, i tražili imena i telefonske brojeve svih umjetnika koji učestvuju na izložbi. Iz collega su, medjutim, rekli da vladi neće dati takve infromacije. Sa druge strane, iz Tajne službe su rekli da poštuju slobodu govora i izražavanja i da nisu odlučili hoće li otvoriti formalnu istragu.

XS
SM
MD
LG