Linkovi

Kako se oduprijeti stresu koji za srčane bolesnike može biti smrtonosan


Svi mi ponekad osjećamo da smo pod stresom. Međutim za ljude sa srčanim problemima stres može biti smrtonosan. Naučnici iz medicinskog centra Unversiteta Duke su pokušavali naučiti srčane bolesnike kako da se s tim nose. Došli su do rezultata da bi za smanjenje rizika koji srčana oboljenja nose jedan takav program obuke mogao biti efikasan koliko i fizičke vježbe. Za Glas Amerike, pripremio Brian Purchia.

80-to godišnjem Josephu Mazzetti su uradili nalaz srca jer je prije 7 godina imao anginu - drugim riječima, srce mu nije dobijalo dovoljne količine oksigena.

Počeo sam gubiti dah i osjećati pritisak u grudima, kaže gospodin Mazzetti.

Danas se Joseph osjeća daleko bolje. Bio je jedan od 134 pacijenta koji je uključen u istraživanje koje je proveo Medicinski centar Universiteta Duke. Naučnici su pacijente podijelili u 3 grupe. Josephova grupa je dobijala obuku za fizičke vježbe. Druga grupa je dobijala obuku za kontrolu stresa, a treća grupa uobičajenu medicinsku njegu. Programi obuke su trajali 4 mjeseca i cilj je bio utvrditi da li se stres može ublažiti fizičkim vježbama ili obukom. Rezultati su objavljeni u Žurnalu medicinskog udruženja čiji je skraćen naziv na engleskom jeziku JAMA.

Autor ovog istraživanja je dr. James Blumenthal.

”Pacijenti koji su podvrgnuti obuci za kontrolu stresa ili oni koji su radili fizičke vježbe su pokazali znatno smanjenje depresivnog stanja i poboljšanje sveopćeg psihološkog stanja. Imali su i psihičku i fizičku korist.“

Kod mentalnog stresa, i fizičke vježbe i kontrola stresa su bile jednako efikasne za snižavanje ishemije, smanjivanja dotoka krvi u srce usljed sužavanja krvnih sudova. Međutim ljudi koji su prošli obuku kontrole stresa su osjetili i dodatne koristi za njihove krvne sudove i način na koji podnose promjene krvnog pritiska.

”Učili smo ih o tome šta je stres, kako ga prepoznati i strategije kako da smanje količinu stresa.“

Dr. Blumnethal kaže da bi više ljekara opće prakse srčanim bolesnicima trebali preporučivati fizičke vježbe i obuku za kontrolu stresa .

”Mislim da oni vjeruju da su lijekovi dovoljni. Mislim da rezultati ovog istraživanja pokazuju da fizičke vježbe i kontrola stresa zaista doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenata.“

Joseph Mazzetta uzima 3 vrste lijekova dnevno i nastavlja s fizičkim vježbama koje radi od početka samog istraživanja.

Ja to činim i zato što želim doživjeti novi dan, veli on kroz osmijeh...

Gosp. Mazzetta nije prošao program obuke o kontroli stresa, ali kaže da su mu redovne fizičke vježbe pomogle da smanji količinu stresa s kojom se suočava.

XS
SM
MD
LG