Linkovi

Ukrajinski predsjednik u Bijeloj kući


Predsjednik George W. Bush nedavno je u Bijeloj kući ugostio ukrajinskog predsjednika Viktora Yushchenka. Tom prilikom gospodin Bush je rekao da je “čast stajati uz hrabrog lidera slobodne Ukrajine. Ukrajinska narandžasta reolucija je znak da se svijet mijenja na bolje.”

Inauguracija gospodina Yushchenka označila je kraj burne predsjedničke kampanje 2004. godine. Prilikom prvog glasanja 31. oktobra pojavili su se veliki problemi, a i legalitet ponovljenih izbora 21. novembra bio je ozbiljno narušen. Stoga je Vrhovni sud Ukrajine poništio je rezultate tog glasanja. Novi krug izbora održanih 26. decembra posmatrači OSCE-a ocijenili su mnogo poštenijim.

O Ukrajini prije izbora gospodin Yushchenko je rekao: Nije bilo vladavine zakona, ljudska prava nisu poštovana, pola nacionalne ekonomije bilo je samo sjena, a novinarska profesija degradirana. Ipak, novinari su željeli da kažu istinu i ustali su protiv zvanične vlasti, mada su za tako nešto mogli platiti životima. Mi govorimo o zemlji gdje je korupcija i dalje pitanje broj jedan. Govorimo o zemlji u kojoj siromaštvo i dalje predstavlja ogroman problem.

Nako višegodišnje autoritativne vladavine sada je pred Ukrajinom ekonomska reforma, borba sa korupcijom, jačanje demokratskih institucija i povećanje nivoa poštivanja ljudskih prava.

Kako bi pomogao Ukrajini u tim nastojanjima predsjednik Bush je zatražio od američkog Kongresa da osigura dodatnih šezdeset miliona dolara pomoći. Sjedinjene države također podržavaju nastojanja Ukrajine da se pridruži Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i NATO-u.

Demokratski razvoj Ukrajine ima veliki značaj i u odnosu na autoritativne vlade u Bjelorusiji i na Kubi, istakao je predsjednik Bush i dodao: Može se učiniti da je narandžasta revolucija samo dio istorije Ukrajine. Ta je revolucija, međutim, sinonim i za revolucije i u drugim zemljama. Radujem se suradnji sa gospodinom Yushchenkom.

Predsjednik Bush je takođe ocijenio da je zajednički cilj Sjedinjenih država i Ukrajine širenje demokratije i u drugim zemljama, a iskustva iz Ukrajine mogu pomoći izgradnji demokratskihodnosa u državama kao što su, primjera radi, Liban i Kirgizstan.

XS
SM
MD
LG