Linkovi

Srbi iz Hrvatske koji žive u BiH traže brže dobijanje državljanstva BiH


Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske zatražili su danas u Banjaluci od premijera Republike Srpske, Pere Bukejlovića, da se ovoj kategoriji stanovništva omogući dobijanje državljanstva BiH nakon dvije godine provedene u entitetu RS.

Od oko 22.000 Srba izbjelih iz Hrvatske koliko ih, prema posljednjem popisu, živi u Bosni i Hercegovin njih 71 odsto su izrazili želju da se trajno nastane u Republici Srpskoj. Nešto više od šest hiljada ovih ljudi je zamijenilo svoju imovinu ali do sada nisu dobili državljanstvo Bosne i Hercegovine. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Perom Bukejlovićem predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske »Krajina«, Krsto Žarković naglašavajući da je ukoliko se želi pomoći ovim ljudima neophodno izmijeniti Zakon o državljanstvu.

»Tražimo izmjenu da lica koja imaju redoviti boravak na prostoru Republike Srpske, odnosno, Bosne i Hercegovine neprekidno u trajanju od dvije godine imaju pravo na status državljana a ne kao do sada od osam godina.«

Predstavnici Udruženja Krajina su zatražili i ostvarenje privilegija koje imaju boračke kategorije u Repulici Srpskoj te prevazilaženje problema u postupku zamjene imovine između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG