Linkovi

Moguće povlačenje većeg broja američkih vojnika iz Iraka


Mediji danas izvještavaju da bi američko Ministarstvo odbrane moglo iz Iraka povući na desetine hiljada svojih vojnika već početkom iduće godine. TV mreža CNN i list New York Times navode da zapovjedništvo snaga razmatra mogućnost redukcije trupa nakon napretka ostvarenog u borbi protiv pobunjenika i u obuci iračkih snaga.

Ukupan broj američkih vojnika u Iraku mogao bi, stoji u izvještajima medija, pasti na oko 105 hiljada, što bi značilo redukciju snaga za oko 37 hiljada ljudi.

Obim i vrijeme bilo kakvog povlačenja i dalje zavisi od sigurnosne situacije u Iraku, od želja nove iračke vlade i realne sposobnosti novoobučenih iračkih snaga.

Pentagon navodi da je više od 150 hiljada Iračana prošlo obuku za policijske ili vojne dužnosti. Medjutim, američki ured za kontrolu rada vlade smatra da je taj broj preuveličan, ukazujući na podatak da se mnogi od iračkih policajaca uopšte više ne pojavljuju na dužnost.

Najmanje dva automobila kojima su upravljali napadači samoubice eksplodirala su na ulazu u američku vojnu bazu u blizini grada Qaim u zapadnom Iraku. U prvim izvještajima se navodi da su najmanje dvojica Amerikanaca povrijedjena u tom napadu. Vojni glasnogovornik u Bagdadu je izjavio da njihove službe još uvijek prikupljaju detalje ovog ranog jutarnjeg napada.


XS
SM
MD
LG