Linkovi

Danas je svjetski Dan Roma


Kad je o bosanskohercegovačkim Romima riječ, OSCE je danas objavio izvještaj o specifičnom romskom problemu: stanje bespravno izgrađenih romskih naselja.

Stanovnici oko 100 bespravno izgrađenih romskih naselja u BiH žive u nezdravim uslovima, bez odgovarajućeg prostora za stanovanje, navodi se između ostalog, u ovom izvještaju.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a Viktor Tkačenko rekao je da stanovnici ovih naselja nemaju pravnog osnova za pristup i korišćenje zemljišta.

"Misija OEBS-a preporučuje međunarodnim donatorima i civilnom društvu da pomognu napore romskih zajednice, da aktivno angažuju lokalne vlasti u proces donošenja odluka koje se tiču njihovih problema", naglasio je Tkačenko.

Predstavnik Udruženja Roma Dervo Sejdić rekao je da se status Roma do danas nije poboljšao i da BiH veoma malo ulaže u približavanje romske zajednice i njihovoj integraciji u društvo.

Prema prikupljenim podacima iz naselja obuhvaćenih istraživanjem, 23 su izgrađena na zemljištu u državnom vlasništvu, a 12 na privatnom.

Prema nekim procjenama, u BiH živi između 30 i 60 hiljada Roma, od kojih 22.000 živi u bespravno izgrađenim naseljima.

Dragan Stegić nam je iz Banja Luke javio da su predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj uputili danas apel državnim organima BiH da potpišu Deklaraciju o pravima Roma koju je nedavno prihvatilo osam zemalja. Monitor ovog odbora, Saša Pazarac je, na konferenciji za novinare u Bijeljini, upozorio da su Romi u BiH izloženi raznim vidovima diskriminacije.

Predsjednik Udruženja Roma u ovom gradu, Pašaga Beganović je saopštio da je nekada u Bijeljini bila najveća romska zajednica u B i H koja je brojala oko 6.400 članova dok ih danas u ovoj opštini živi oko 2.100. Od tog broja samo četiri Roma su zaposlena u stalnom radnom odnosu, upozorio je Beganović.

XS
SM
MD
LG