Linkovi

Dan žalosti u BiH na dan sahrane pape Ivana Pavla


U Vatikanu je danas pokopan poglavar rimokatoličke crkve pape Ivana Pavla Drugog. Njegov je sprovod na jednome mjestu okupio najmoćnije ljude ovoga svijeta i to rame uz rame mnogih siromašnih hodočasnika iz cijelog svijeta. Svi oni, medjutim, imali su jednu svar zajedničku - Ivana Pavla Drugog ispratili su na posljednji počinak dugotrajnim pljeskom.

Najmanje milion ljudi su u Rimu pratili sahranu Pape na velikim ekranima na trgovima širom grada i njegove okoline.

Policija procjenjuje da je samo na trgu Sv. Petra i okolnim ulicama bilo oko 300 hiljada hodočasnika.

Oko dvije i pol hiljade visokih državnih i vjerskih zvaničnika, svih vjera i rasa zajedno s milijonima vjernika oprostilo se od Pape na najvećem vjerskom okupljanju u istoriji Katoličke crkve.

Papa Ivan Pavao II sahranjen je u kripti bazilike Sv. Petra nakon pogrebne mise koju je na punom vatikanskom trgu vodio dekan kardinalskog zbora kardinal Joseph Ratzinger.

"Danas sahranjujemo papine posmrtne ostatke u zemlju kao sjeme besmrtnosti. Naša su srca puna tuge ali u isto vrijeme nade i zahvalnosti," rekao je Ratzinger s oltara ispred kojeg je stajao papin drveni lijes s utisnutim križem i biblijom.

U 12:40, nakon dvoiposatne pogrebne mise papin lijes je vraćen u baziliku Svetog Petra uz zvonjavu crkvenih zvona i snažan dugi pljesak stotina hiljada vjernika koji su u Rim na papinu sahranu stigli sa svih strana svijeta.

Odlukom Vijeća ministara, u BiH danas je dan žalosti. Sahrani Pape Ivana Pavla drugog u Vatikanu, prisustvovala je i delegacija BiH, predvođena Predsjedavajućim Predsjedništva Borislavom Paravcem.

U katoličkim crkvama širom BiH danas su služene mise, a knjiga žalosti, prenesena je iz Apostolske nuncijature u sarajevsku katedralu i vjernici i građani Sarajeva u nju se mogu upisati i u danima vikenda.


XS
SM
MD
LG