Linkovi

Biti nepismen ja kao biti slijep...


Tokom nedavnog boravka u Afganistanu prva dama Sjedinjenih država Laura Bush je prilikom susreta sa avganistanskim ženama i djevojčicama u više navrata istakla sa Amerika svim srcem podržava njihove težnje.

Gospođa Bush je saopštila da će Sjedinjene države obezbijediti više od 20 miliona dolara pomoći Avganistnu za obrazovanje. Naglašavajući činjenicu da je ”u Afghanistanu tek prije neku godinu sa vlasti zbačen talebanski režim koji je ženskim osobama zabranjivao bilo kakvo obrazovanje i kršio sva osnovna ljudska prava” gospođa Bush je istakla:

”Ja sa posebno velikim ponosom gledam na to kako hrabre žene širom Afganistana preuzimaju vodeće uloge kao studenti, učitelji, sudije, ljekari, poslovni lideri, lideri lokalnih zajednica, ministri, guverneri...“

Prilikom jednog susreta sa afganistanskim ženama i studenticama, Teena Abdul Momen, učiteljica u jednoj seoskoj školi, rekla je gospođi Bush da je “biti nepsimen isto kao i biti slijep.” Ujedinjne nacije procjenjuju da samo 14 procenata Afganistanki zna da čita i piše.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai ocijenio je da je posjeta prve dame Sjedinjenih država bila važan gest američke podrške reformi obrazvnog sitema i da znači mnogo više nego stotine miliona dolara.

Uz pomoć Sjedinjenih država u Avganistanu je pokrenut program obnavljanja tog sistema unazađenog u vrijeme vladavine Talebana. U okviru sveobuhvatnih aktivnosti na opismenjavanju, Afganistanke svih dobi uče čitati i pitati, stiču osnovna znanja iz matematike, a djevojčice se osposobljavaju za život u zabačenim krajevima. Kako se očekuje u program nazvan “Učenje za život” u naredne dvije godine biće uključeno više od osam hiljada žena u trinaest pokrajina. Cilj programa je da se i pet i po hiljada mladih Avganistanki obuči za zvanje medicinskih sestara i babica.

XS
SM
MD
LG