Linkovi

Duhovni testament pape Ivana Pavla Drugog


Vatikan je danas objavio duhovni testament pape Ivana Pavla Drugog. U tom dokumentu, papa je zapisao da je razmatrao mogućnost da se povuče sa papske dužnosti još 2000. godine, te da je razmišljao o mogućnosti da bude sahranjen u svojoj domovini Poljskoj, ali je odlučio da tu odluku prepusti Vijeću kardinala. Poglavar katoličke crkve je u svojim zapisima, takodje, zahtijevao da njegove lične zabilješke budu uništene.

Pokojni papa je također odredio i niz smjernica kako bi se osiguralo da stoljećima stara tradicija izbora novog pape ne bude narušena u vremenu curenja inforamcija medijima i uz pomoć korištenja mobilnih telefona. Tradicionalno, kardinali bi trebali biti zaključani u Apostolsku palaču dok ne izaberu novog papu, međutim, izmjenama načinjenim 1996 godine, papa Ivan Pavao Drugi je objavio da će kardinali biti smješteni u hotel i da su slobodni kretati se unutar Vatikana. Međutim, zabranjeno im je da komuniciraju sa vanjskim svijetom, te je zabranjena upotreba kompjutera i mobilnih telefona. Vatikanski zvaničnici kažu da će Sikstinska kapela i ostala područja biti pretraženi i bilo ko ko se ne povinuje ovom pravilu se sureće sa teškim posljedicama, uključujući i izopćenje.

Konklava počinje zasijedati 18. aprila. Inače lideri iz čitavog svijeta pristižu u Rim gdje će prisustvovati papinoj sahrani, dok na desetine hilajda hodočasnika nastavlja čekati satima u redovima kako bi po posljendji put vidjeli papu. Zvaničnici Vatikana kažu da je dva miliona ljudi posjetilo baziliku gdje je izloženo papino tijelo.

Večeras su vatikanski zvaničnici odlučili okončati posjete bazilici, kako bi se pripremili za sutrašnji sprovod. Izvještava se i da na stotine hiljada Poljaka putuje u Rim na sahranu , dok je u međuvremenu u Poljskoj, u Krakowu održana misa na kojoj je prisustvovalo najamnje 800 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG