Linkovi

Vlada RS odbacila prijedlog Evropske komisije o podjeli BiH na pet ekonomskih regija


Vlada Republike Srpske odbacila je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci, prijedlog Evropske komisije o podjeli Bosne i Hercegovine na pet ekonomskih regija.

Prijedlog Evropske komisije da se Bosna i Hercegovina, u ekonomskom pogledu, podjeli na sjeverozapadnu,s jeveroistočnu, centralnu, sarajevsku i hercegovačku regiju je neprihvatljiv za Republiku Srpsku. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, nakon sjednice entitetske Vlade, ministar za ekonomske odnose i koordinaciju, Jasmin Seferović naglašavajući da je Evropska komisija predložila ovakvo rješenje u okviru projekta EURED, odnosno, podrške regionalnom razvoju Bosne i Hercegovine, koji egzistira još od marta 2003.godine.

»Vlada Republike Srpske ne može prihvatiti jednostrano utvrđen model ekonomskih regija u Bosni i Hercegovini. Vlada traži da se zaustavi implementacija projekta dok se ne usaglase vlade entiteta i Brčko distrikta. Regioni ne smiju sa unutrašnjeg, političkog i ekonomskog aspekta biti međusono konfliktni niti konkurentni u ekonomskom sistemu države u u kojoj se uspostvljaju a postojeći model upućuje na to. Trebamo imati u vidu da nametnuta ili institucionalno nepotvrđena rješenja mogu izazvati veliku štetu.«

Ovim povodom,Vlada Republike Srpske je preporučila opštinama iz ovog entiteta da se ne uključuju u projekte Evropske komisije bez prethodne koordinacije sa Vladom a u cilju objedinjavanja aktivnosti na nivou Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG