Linkovi

Brisel: Optimističan sastanak Vijeća za implementaciju mira u BiH


Optimističan sastanak Vijeća za implementaciju mira, najkraći je zaključak Visokog predstavnika, lorda Ashdowna - analiziran je napredak koji je učinila BIH, kako se prije sastanka i nadao bh premijer, Adnan Terzić.

Na polju vojnih reformi je zaključeno da je, tehnički, BiH spremna za učešće u Partnerstvu za mir. Politički uvjet ostaje - Karadžić i Mladić u haškom pritvoru.

Značajan problem za nastavak integracijskog procesa sa EU može biti reforma policije - ukoliko se ne povede u skladu sa euroopskim standardima i preporukama Martensove komisije, vrata Europe ostaju zatvorena, jasno je naglašeno.

Prisustvujući današnjem sastanku, predsjednik RS, Dragan Čavić je upitao šta tražene reforme mogu značiti za budućnost srpskog entiteta, i dobio odgovor da Dayton ostaje, kao i RS, čije postojanje se ne dovodi u pitanje. Ministar unutrašnjih poslova RS, Darko Matijašević je, s tim u vezi, najavio još dosta razgovora "kod kuće", nakon kojih će se, nada se on, doći do rješenja koje će biti prihvatljivo svima. Kada je u pitanju suradnja sa Hagom, on je ustvrdio da treba očekivati nove transfere optuženih, bilo dobrovoljno ili hapšenjem.

Reforme policije će biti teške i ne mogu tvrditi da će i uspjeti, iskreno je konstatirao nakon skupa lord Ashdown, naglašavajući da nema prostora za strah zvaničnika i stanovnika RS da će pristajući na reforme ostati bez identiteta - u suprotnom, upozorava on, opcija je izolacija i zaostajanje.

Nakon današnjeg sastanka je premijer Terzić izjavio kako je uvjeren da je zemlja za korak bliže obećanoj odluci o početku pregovora sa EU i želeći, pojačati bh pozicije, otputovao je odmah za Luksemburg, gdje se sastaje sa luksemburškim Predsjedništvom EU.

XS
SM
MD
LG