Linkovi

U male teksaške gradove stižu ilegalni useljenici u Sjedinjene Države


Mali teksaški gradovi uz meksičku granicu u posljednje vrijeme primaju sve veći broj ilegalnih useljenika. Početkom ove sedmice je državna granička patrola u mjestu La Grula u Teksasu uhvatila veći broj Brazilijanaca koji su ilegalno prešli granicu. Bio je potreban autobus kako bi ih prebacili u policijsku stanicu.

Gradonačelnik La Grule Alejandro Solis kaže da ga zabrinjava činjenica da sve više Brazilijanaca ovaj grad koristi kako bi ilegalno prešli u Ameriku.

”Oni se koncentrišu na ovom području. Kada imate na umu terorističke grupe koje mogu pristići u bilo koje područje, i s obzirom da do sada nikada nismo zaključavali vrata, prirodno je da se brinemo.

Joe Serna je jedan od dvojice policajca koji rade u ovom gradu. Jedan policajac radi noćnu, a drugi dnevnu smjenu.

”Prirodno je da smo zabrinuti, jer ne znamo odakle oni dolaze, šta sa sobom nose i šta žele.“

Mi im prilazimo mirno, međutim, oni već unaprijed znaju kako da se ponašaju prema nama, kaže gospodin Serna. Oni odmah traže da kontaktiraju graničnu službu i ispune papire za azil. Međutim, nakon što im se daju ovi papiri i zakaže saslušanje za deportaciju, oni se na saslušanju ne pojave. Zvaničnici vjeruju da kada jednom uspiju ući u zemlju, ti se ljudi ne žele suočiti sa mogućnošću da mogu biti poslani natrag.

XS
SM
MD
LG