Linkovi

Skupština Republike Srpske usvojila zakon o izbjeglicama


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjem zasijedanju u Banjaluci zakon o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama čime je ispunjen jedan od uslova za otpočinjanje pregovora ostabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji.

Raseljena lica su državljani BiH koji su raseljeni na teritoriji Republike Srpske, izbjeglica je osoba koja posjeduje državljanstvo a nalazi se izvan Bosne i Hercegovne, povratnik je lice koje se vratilo u svoje ranije mjesto prebivališta a ovaj status mu prestaje šest mjeseci nakon toga. To je regulisano Zakonom o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u Republici Srpskoj koji su na današnjem zasijedanju u Banjaluci, usvojili poslanici Narodne Skupštine. Ovim zakonom reguliše se i pitanje Srba izbjeglih iz Hrvatske, istakao je ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, Jasmin Samardžić.

»Predlagač je u prelaznim i završnim odredbama propisao obezbjeđivanje sistema zaštite od strane Republike Srpske i za ovu kategoriju, naravno, oni koji imaju boravište u Republici Srpskoj kao i to da će Republika Srpska u saradnji sa nadležnim državnim organima Bosne i Hercegovine pružati pomoć ovoj kategoriji u ostvarivanju njihovih imovinskih i prava iz radnog odnosa u državama u kojima su ova lica imala svoje prebivalište, odnosno, boravište.«

Inače, danas usvojeni zakon je usklađen sa državnim Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH koji je stupio na snagu u novembru 2003.godine.

S obzirom da je i parlament Federacije, krajem prošle godine, usvojio sličan zakon iz ove oblasti današnjim donošenjem Zakona o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u Republici Srpskoj ispunjen je jedan od uslova iz Studije izvodljivosti za otpočinjanje pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji, saopšteno je na Sjednici Narodne Skupštine.

XS
SM
MD
LG