Linkovi

Mine i dalje velika opasnost u BiH


U Bosni i Hercegovini je ostvaren napredak, ali i pored toga i dalje ostaje jedna od najzagađenijih zemalja minama u regionu i širejedan je od zaključaka sastanka Evropske unije za koordinaciju aktivnosti na uklanjanju mina u jugoistočnoj Evropi koji je danas počeo u Sarajevu.

U BiH ima još oko 2.000 kvadratnih kilometara tzv. sumnjive površine što ne znači da je svo to područje i pokriveno minskim poljima. Strategija deminiranja i protuminske akcije za BiH usvojena je za period2005.–2009. godine, a za njenu realizaciju, odnosno deminiranje, obuku i zbrinjavanje žrtava mina, potrebno je oko 250 miliona KM.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH, Michael Humphreys je upozorio da je upravo zagađenost minama jedna od glavnih prepreka za ekonomski razvoj i ulazak BiH u Evropsku uniju.

Mnogi su napori učinjeni da se identificiraju područja zagađena minama, da se očiste velika minska polja. Međutim, moramo još uvijek imati na umu, da BiH drži dva tužna rekorda:
Više od 58 posto nesreća uzrokovanih minama u ovom regionu, u periodu od devedesetih, desilo se u BiH, a više od 65 posto prostora, koje je zagađen minama, nalazi se u BiH!

Predsjednik Prve konferencije - konvencije o zabrani protupješadijskih mina ambasador Wolfgang Petritsch, Bosnu i Hercegovinu je po zagađenosti minama uporedio s Irakom, Afganistanom i nekim južn-oazijskim zemljama.
Govoreći generalno o neopravdanosti porasta vojnih troškova on je rekao: Ako je svijet zaista postao sigurnije mjesto posljednjih godina, trebamo da se zapitamo zašto je onda potrebno da se povećavaju vojni troškovi, tako visokom stopom. Istovremeno, međunarodna nastojanja da se dođe do značajnog razoružanja i kontrole oružja, sreću se s velikim poteškoćama.

Petritsch je istakao da će Hrvatska do 2009. godine biti očišćena od mina, Srbija i Crna Gora do 2014., a teško je govoriti o rokovima u BiH s obzirom na visok stepen zagađenosti minama.


U Bosni i Hercegovini je ostvaren napredak, ali i pored toga i dalje ostaje jedna od najzagađenijih zemalja minama u regionu i šire, istaknuto je na sastanku Evropske unije za koordinaciju aktivnosti na uklanjanju mina u jugoistočnoj Evropi koji je danas počeo u Sarajevu.
Tako je predsjednik Prve konferencije - konvencije o zabrani protupješadijskih mina ambasador Wolfgang Petritsch, Bosnu i Hercegovinu po zagađenosti minama uporedio s Irakom, Afganistanom i nekim južnoazijskim zemljama, te istaknuo da su u tom smislu potrebe BiH znatno veće nego ostalih zemalja pogođenih minama.


XS
SM
MD
LG