Linkovi

C. Rice o Guantanamu, Siriji, pasošima...


Državna tajnica, Condoleezza Rice je u jučerašnjem opširnijem intervjuu za Associated Press govorila o zatočenicima u Guantanamu, povlačenju sirijskih trupa iz Libana, i obaveznim pasošima za Amerikance kada se vraćaju iz Kanade, Mexica, Paname i Bermuda.

Sjedinjene Države će veoma oprezno oslobadjati zatočenike iz Guantanama, zbog rizika da se sa njima ponovo susretnu na bojnom polju, kaže gospodja Rice. Nakon revizije slučajeva zatočenih pred posebnim vojnim tribunalom njih oko 200 je pušteno, i prema podacima Pentagona, najmanje desetak ih se vratilo na bojno polje. U toku je revizija još oko 300 slučajeva.

Gospodja Rice je odbila da odgovori da li će iko od zatočenih biti oslobodjen zbog propusta u radu obavještajnih agencija koje je utvrdila posebna komisija koju je ustanovio predsjednik Bush. Medjutim, potvrdila je neophodnost reforme obavještajnih agencija.

Govoreći o Siriji, i obećanjima lidera te zemlje da će se povući iz Libana, gospodja Rice je upozorila:

”Mislim da uvijek trebate biti na oprezu jer riječi i dijela ne idu uvijek zajedno sa liderima Sirije.“ Ona je ocijenila korisnim susret predstavnika UN-a sa sirijskim vodjstvom, dodajući da je izuzetno važno da Sirija uz vojne povuče i sigurnosne snage i to ne samo one zvanične, nego i one, kako je rekla, neprijavljene.

Gospodja Rice je komentirala i odluku Ministarstva za unutarnju sigurnost, da će svi iz Zapadne Hemisfere, koji ulaze u Sjedinjene Države morati imati važeći pasoš. Trenutno, gradjani Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja Zapadne Hemisfere ne moraju imati pasoš kada ulaze u Sjedinjene Države.

Gospodja Rice je potvrdila da će Amerikanci koji se vraćaju iz Canade, Mexica, Paname i Bermuda od 1 januara 2008. morati imati važeći pasoš, u okviru pojačanih mjera kontrole granica u eri prijetnji od terorizma. Isto tako će i Kanadjanima biti potreban pasoš za ulazak u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG