Linkovi

Papa je dva puta bio u Sarajevu i 263 puta govorio o BiH


Komemoracija u povodu smrti pape Ivana Pavla Drugog održana je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Komemorativnoj sjednici u povodu papine smrti prisustvovale su predstavnici političkog, javnog i kulturnog miljea BiH

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić kazao je da se papa Ivan Pavao Drugi u svom svećeničkom i biskupskom radu isticao velikim poznavanjem svijeta i ljudi različitih uzrasta i staleža. On je zacjelo obilježio posljednjih 25 godina kao niko u svijetu, ocijenjuje g. Topić.

"On je svećenik i teolog, skijaš i nogometaš, pjesnik i glumac, šahista i planinar, on je mistik i vrlo racionalan, on je jednako komunicirao sa najvišim državnim dužnosnicima kao i sa djecom"

Govoreći o odnosu Pape prema BiH, Hrvatskoj i regiji, Topić ističe da je rijetko ko tako shvatio ozbiljnost, znakovitost i dalekosežnost nemira na Balkanu. Dva puta je posjetio BiH, a o njoj je govorio čak 263 puta. Bez njegove podrške, BiH i Hrvatska bile bi teško priznate.

Predstavnik Apostolske nuncijature u BiH nuncij Abrily Castello Santos kazao je da je jasno kako je Papina smrt veliki gubitak za Katoličku crkvu, kao i cijeli svijet. Ali, iza Pape ostaje njegova velika ostavština koja će za sve zemlje svijeta imati veliki značaj.

Posljednja poruka pape Ivana Pavla Drugog, istaknuo je Borislav Paravac, bila je da ljubav mijenja srca i pruža mir.

"Njegovu svetost pamtićemo kao čovjeka pravde i humanosti. Njegov nesebičan doprinos čovječanostvu bio je mir, solidarnost, pravda i ljudsko dostojanstvo"

Pored predsjedavajućeg Paravca, u bh. delegaciji na papinoj sahrani, bit će predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak, ambasador BiH u Vatikanu Miroslav Palameta i predstojnica Ureda člana Predsjedništva BiH iz hrvatskoga naroda Darija Krstičević.

XS
SM
MD
LG