Linkovi

Najveća anti-teroristička vježba u istoriji


U Sjedinjenim Državama u toku je najmasovnija anti-teroristička vježba koja se održava na područjima saveznih država New Jersey i Connecticut. Cilj vježbe je otkriti slabe tačke u reakciji na hitne situacije, kako bi se nacija bolje organizirala u eventulanim kriznim situacijama.

Simulirana eksplozija u gradskoj četvrti u Connecticutu, oslobodila je smrtonosni agens.

Broj žrtava i razaranja se povećavaju.
Stotinu milja dalje, u New Jerseyu, simulirani biološki napad terorista prozrokovao je na hiljade žrtava.

Dan Vaniska - šef policije okruga Union: Mi još uvijek nastojimo da ustanovimo da li je eksplozivna naprava bila u vozilu.

Scene razaranja, srećom nisu stvarne. One su dio najveće anti-terorističke vježbe u istoriji, kojom se provjeravaju planovi reagiranja na hitne situacije nakon 11. septembra.

Jednosedmična vježba bi trebala ukazati na slabe tačke u odgovoru na napad.

- Bez sumnje će dobro planirana vježba pokazati mnoge rupe, kaže Chris Cox, predsjednik kongresnog Komiteta za unutarnju sigurnost.

Ova vježba, uz to što je najveća, je i najskuplja i koštaće vladu 16 miliona dolara.

Nakon obilaska komandnog centra vježbe, ministar za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Država, Michael Chertoff je rekao da će vježba pomoći da se sagledaju sposobnosti zemlje da odgovori na veći napad.

- Šta je pripremljenost? To je učenje iz prošlih iskustava, testiranje nas samih, testiranje u najtežem mogućem okruženju. Gradjenje na tome će naše planove i sistem dovesti do maksimalne spremnosti, naglasio je ministar Chertoff.


XS
SM
MD
LG