Linkovi

EU neće mjenjati pravila zbog BiH


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, lord Ashdown, posjetio je danas sjedište NATO i EU u Briselu. Na obje adrese je tema susreta bila slična - progres zemlje prema evropskim intergracijama, na čijem putu, kako je naglašeno još uvijek stoje Radovan Karadžić i Ratko Mladić te dovršetak započetih reformi.

EU neće mijenjati svoja pravila zbog male BiH, poruka je, koju je, uz pohvale napretku, danas iz Brisela ponio visoki predstavnik, lord Ashdown.

"Da, mislim da se sada krećemo naprijed - jasno je sve u vezi sa saradnjom sa Hagom - to je posao koji mora biti završen. Ne može se okončati bez Karadžića i Mladića ali učinjen je značajan progres u Republici Srpskoj i zadovoljni smo tom činjenicom.“

Medjutim, ništa nije dovršeno dok su Karadžić i Mladić na slobodi.

Po pitanju reforme policije, postoji veoma jasan evropski stav: ukoliko se ne postigne sporazum baziran na evropskim normama, to će značiti neispunjenje usvola. Ako nema ispunjenja evropskih uslova, evropska vrata će ostati zatvorena...

Šta očekujete?

"Moramo čekati i vidjeti - posebno je teško za Republiku Srpsku, ali EU neće mijenjati svoje principe. BiH mora ispuniti evropske standarde, Evropa neće mijenjati svoje standarde zbog male Bosne. Dakle, ako ih ispunimo, vrata Evrope će nam biti otvorena. Ako ne, ostaju zatvorena.

XS
SM
MD
LG