Linkovi

Papa u Sarajevu:  Želeći vam dane napretka i mira, sve vas nosim u svome srcu


Bosanskohercegovačka javnost, nepodijeljeno je, s tugom dočekala vijest o smrti Ivana Pavla drugog. Odmah nakon vijesti iz Vatikana, elektronski mediji u BiH, krenuli su sa emitiranjem specijaliziranih programa o životu I djelu Ivana Pavla Drugog.

O Papi su govorili mnogi: predstavnici vjerskih zajednica, države BiH, građani, oni koji su imali priliku sresti Papu.

Brojni telegrami sućuti otišli su u Vatikan, konstantno je isticana Papina privrženost izgradnji mira u BiH, podsjećano je na Papine posjete Srajevu i Banjoj Luci. U svim porukama, isticano je da je BiH, izgubila pravog prijatelja.

Najviše se ovih dana citira papina rečenica koju je izgovarao za svojih posjeta BiH: Želeći vam dane napretka i mira, sve vas nosim u svome srcu.

U Sarajevu je, u zgradi apostolske nuncijature, otvorena i knjiga žalosti. U sarajevskoj katedrali u ponedjeljak veče će biti održan rekvijem – Misa za preminulog papu, koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH, monsinjora Santosa Abrila Kastela. Ujedno, ovom će prilikom biti upriličen i ispraćaj kardinala Puljića, na papinu sahranu.

Na dan sahrane, u BiH bit će dan žalosti, a papinom pogrebu prisustvovat će i delegacija BiH, koju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac!

XS
SM
MD
LG