Linkovi

Više od 65 miliona Amerikanaca su katoličke vjeroispovijesti


Više od 65 miliona Amerikanaca su katoličke vjeroispovijesti. Nakon vijesti da se zdravstveno stanje pape Ivana Pavla Drugog pogoršavalo, američki katolici su masovno odlazili u crkve i molili se za svog crkvenog poglavara.

Za Glas Amerike izvještava Kathie Scarrah.

U posljednje vrijeme su američki katolici svjedočili potresima u svojoj crkvi zbog seksualnih skandala i debata o pravu na život, smrt, kontroli začeća, pitanjima prava na abortus i razvoda.

Betty Rivera je katolkinja koja vjeruje da joj vjera pomaže da održi bliskost između sebe i crkve. Dodala je da je papa Ivan Pavao Drugi bio dobar lider uprkos problemima s kojim se crkva suočila u Americi.

”Uprkos kontraverznim situacijama, uprkos svemu što se dešava, ono što nam vječito ostaje je ljubav prema Bogu. Iz tog razloga Bog treba biti u centru našeg poštovanja. Ljudi imaju slabosti, skloni su greškama. Da li to znači da trebamo okrenuti glavu od crkve zato što pravimo greške ili zato što su naši svećenici griješili, odnosno da trebamo okrenuti glavu od Boga? Po meni to ne znači to. Za mene to znači da trebamo vjerovati u Boga i ono što on predstavlja uprkos svemu što se oko nas dešava.“

Kardinal Theodore McCarrick, washingtonski nadbiskup kaže da je za vrijeme papinog službovanja katolička crkva u Americi prošla kroz strašan proces pročišćenja.

”Proces pročišćenja je uvijek pozitivan. Mislim da nam je bio potreban kako bismo postali skrominiji. Da bi smo spoznali sebe. Takođe imamo slabosti, a ipak znamo da ćemo s božijom milošću uspjeti u mnogo čemu. Sada vidite da su crkve pune, vidite da postoji unutarnji božiji poziv. Događaju se mnoga dobra. Mislim da crkva doživljava svoje drugo proljeće. Vjerovatno zvučim naivno. Međutim ja stvarno u to vjerujem. Kad zasadite drvo, morate ga obrezivati da bi bolje raslo. Mislim da će na taj način i naše više napredovati. Mislim da će crkva u Americi i dalje biti sluga siromašnima, da će nastaviti služiti Gospodu i da će i dalje biti na usluzi ljudima.“

Kardinal McCarrick je poznavao papu još od 1976. godine. Prošlog petka je služio misu u Washingtonu uz prisustvo više od 700 ljudi, dok za vrijeme uobičajene posjete obično dođe manje od 100 vjernika.

Fernando Sandoval vjeruje da je Vatikan postao previše rojalan. Takođe je izjavio da bi se crkva u tranziciji trebala okrenuti modernim učenjima koje odražavaju društvo.

”Vjerujem u mnoga učenja katoličke crkve, ali zapravo, poput očeva u mantijama koji upravljaju mojom crkvom, mi se uopće ne nalazimo u Vatikanu, za nas je to arhaično iskustvo, jednostavno treba držati korak s modernim vremenom.“

Američki katolici se možda ne slažu po pitanju posvećenosti katoličkoj crkvi, ali su jedinstveni u molitvama za papu Ivana Pavla Drugog. Papa je bio čovjek kojeg većina američkih katolika smatrala moćnim, a u isto vrijeme skromnim duhovnim vođom.

XS
SM
MD
LG