Linkovi

Formiranje nove vlade Iraka


Dvije stotine sedamdeset i pet poslanika, izabranih za članove iračkog prelaznog parlamenta pokušava da izabere novo rukovodstvo zemlje. Oni koji predstavljaju većinu u skupštini uporno zagovarju uključivanje manjih partija i manjinskih grupa u politički proces. Poslanici vrše brojne konsultacije oko izbora predsjednika, premijera i dugih vladinih zvaničnika, a za izbor novih lidera moraju glasati dvije trećine poslanika skupštine.

Predsjednik George W. Bush ističe da se “Sjedinjne države se raduju suradnji sa vladom koja će biti rezultat tog procesa.”

U novoj prelaznoj skupštini su predstavnici partija koji imaju različite vizije o bududćnosti Iraka. U demokratskom procesu te će razlike biti prevaziđene raspravama i dijalogom, a ne silom i prijetnjima.“

Kroz formiranje nove vlade, rekao je gospodin Bush, Iračani pokazaju da tri decenije Saddamove diktature nisu uništile osjećaj i sposobnost za dogovor i postizanja kompromisa.

”Iračanima će biti potreban taj osjećaj u narednim sedmicama i mjesecima u mukotrpnom procesu izgradnje demokratije. Novi irački lideri su odlučni u nastojanju da formiraju takvu vladu novog, slobodnog Iraka koja će odslikavati raznolikost populacije te zemlje.“

Iračani ulaze u novi politički eksperiment, prvi eksperiment u kojem će oni biti nosioci vlasti. To traži mnogo više nego što su to samo slobodni izbori. “Slobodno društvo podrazumijeva slobodne institucije, zajednicu punu života, vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i navike primjerene slobodi koje se grade generacijama” takođe je istakao predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG