Linkovi

Zastave na Bijeloj kući na pola koplja


Predsjednik Bush, na vijest o smrti pape, u kratkom obraćanju ispred Bijele kuće u subotu je rekao da je svijet izgubio prvaka u borbi za ljudsku slobodu. Katolička crkva je izgubila svog pastira. Dobri božiji sluga ispunjen vjerom je pozvan kući, rekao je predsjednik Bush, koji je naredio da se zastava na Bijeloj kući, u znak žalosti, spusti na pola koplja.

Otac sadašnjeg predsjednika, bivši predsjednik George H. Bush je rekao da će svijetu nedostajati odlučnost i vodjstvo pape Ivana Pavla.

Predsjednikov brat, guverner Floride, Jeb Bush, koji je prešao na katoličanstvo, kaže da je papa bio moralni glas svijeta, koji je uvjerljivo vodio i zagovarao apsolutnu istinu.

Bivši predsjednik Bill Clinton je u svom saopćenju odao priznanje papinoj ulozi u obaranju komunizma, pozdravljajući ga kao zvijezdu vodilju za sve ljude.

Drugi bivši predsjednik Sjedinjenih Država, Jimmi Carter u posebnoj izjavi je sopćio da su on i njegova supruga Rosalynn duboko ožalošćeni smrću pape. Gospodin Carter je rekao da je Ivan Pavao bio duhovni lider, koji je naglašavao zajedničku humanost ljudi svih vjera.


XS
SM
MD
LG