Linkovi

Širom svijeta poštovan kao duhovni i moralni predvodnik...


Na desetine hiljada ljudi okupili su se ispred Bazilike svetog Petra u Rimu kako bi u nedjelju prisustvovali prvoj misi za papu Ivana Pavla Drugog.

Oltar je bio postavljen na stepenicama bazilike, dok je sekretar Vatikana, kardinal Angelo Sodano predvodio misu u pratnji desetine kardinala.

Nešto kasnije su crkveni zvaničnici odali poštovanje papi Ivanu Pavlu uz njegovo tijelo izloženo u državnoj palači Vatikana. Javnosti će biti dozvoljeno da svoje poštivanje umrlom papi iskažu kasnije nakon što tijelo Ivana Pavla bude premješteno u Baziliku svetog Petra.

Mnogi od vjernika su proveli noć na trgu Sv. Petra, nakon što su čuli vijest o njegovoj smrti.

Karol Wojtyla, izabran za papu kao Ivan Pavao Drugi, bio je papa koji je najviše putovao u dvije hiljade godina dugoj istoriji Crkve. On je bio široko priznat i cijenjen zbog svog duhovnog i moralnog predvodništva i uloge u podsticanju mirnog pada komunizma u Poljskoj i drugim zemljama Evrope.

Papa je, takodjer, naišao na odobravanje njegovih napora na unapredjenju odnosa katoličke crkve sa jevrejima i muslimanima, kao i drugim vjerama, i zbog svog ekumenskog pristupa crkvenom jedinstvu.

XS
SM
MD
LG